Onderwijsgids Aa en Hunze

Adressen - Contactinformatie - Schoolgidsen - Vacatures - Websites - Soort onderwijs - Identiteit

Naam Adres Postcode, plaats  
De Triangel (Hoofdvestiging) Asserstraat 23 9451AA ROLDE
De Triangel (Nevenvestiging) Asserstraat 23 9451AA ROLDE
Openbare Scholengemeenschap Dr Nassau College voor Vwo Havo Mavo Vbo Lwoo (Nevenvestiging) Stokleggingslaan 17 9461CC GIETEN
Basisschool de Kameleon (Nevenvestiging) Dorpsstraat 54 9658PC EEXTERVEEN
Basisschool Prins Willem Alexander (Nevenvestiging) 't Witzand 22 9463PA EEXT
Basisschool de Eshoek (Nevenvestiging) Molenakkers 30 9468BM ANNEN
Samenwerkingsschool Oostermoer (Nevenvestiging) Bonnerveen 7 A 9511PM GIETERVEEN
Basisschool Anloo (Nevenvestiging) Kerkbrink 2 9467PH ANLOO
Basisschool Jan Thies (Nevenvestiging) Menso Altinglaan 4 9451KE ROLDE
Bonnerschool (Nevenvestiging) Bonnen 29 9461AC GIETEN

Onderwijsinformatiegids Gemeente Aa en Hunze - Interessant

Gemeente Aa en Hunze staat voor recreatie, natuur en rust. Er is veel natuur waar je rust vinden mogelijk, daarnaast wordt de natuur op een natuurvriendelijke benut. Aa en Hunze is een gemeente in het noordoosten van Drenthe. Het gebied telt ongeveer 25.000 inwoners en is daarmee vrij dunbevolkt. Maar Aa en Hunze biedt meer dan alleen rust: onderwijs is er ook erg belangrijk. Zo heeft de gemeente achttien basisscholen en een school voor middelbaar onderwijs.

Laagdrempelig en klein

Gemeente Aa en Hunze heeft verschillende soorten basisonderwijs. De meeste scholen zijn openbaar. OBS Anloo is daar een voorbeeld van. Het is een laagdrempelige streekschool, die zich richt op een veilige leeromgeving. Doordat de school vrij klein is, krijgen kinderen onderwijs op hun eigen niveau. Daarnaast zorgt dit voor een overzichtelijke situatie, zo kunnen de leraren hun leerlingen beter leren kennen. Op deze manier kun je het niveau van de leerling nog beter inschatten, zo boekt een leerling op zijn niveau progressie.

Respect

Ook Annen heeft een school waar iedereen welkom is. OBS De Eshoek is namelijk een school die open staat voor iedere geloofsovertuiging. Respect, vertrouwen en samenwerken zijn dan ook belangrijke waarden waar de school op bouwt. Een basisschool die zich hierin ook kan vinden is OBS De Bonnen in Gieten. Zij organiseerde een sponsorloop voor een goed doel. Hiermee leren kinderen al vroeg dat ze wat kunnen betekenen voor anderen. Met de sponsorloop is veel geld binnen gehaald, hier mogen zowel de leerlingen als de docenten natuurlijk trots op wezen.

Kleurrijk onderwijs

Daarnaast heeft Aa en Hunze een nieuwe school: OBS De Kameleon, in augustus 2015 ontstaan uit een fusie van drie scholen in de omgeving van Eexterveen. Deze naam is er niet voor niets: het is een kleurrijke basisschool die open staat voor iedereen. De Kameleon gelooft in kinderen, geeft ze zelfvertrouwen en eigen verantwoordelijkheid.

Christelijk leren

Aa en Hunze heeft naast openbare basisscholen ook Christelijk onderwijs. ’t Kompas in Gasselternijveen is een daltonschool die de bijbel als uitgangspunt neemt. Feesten horen daar zeker bij: Kerst, Pasen en Pinksteren worden uitgebreid gevierd. Een andere Christelijke daltonschool is De Marke in Gieten. Deze school combineert zelfstandig werken met nieuwe ontwikkelingen. Leerlingen gebruiken bijvoorbeeld iPads en krijgen workshops vanuit het echte werkveld.

Van kennis naar praktijk

Ook middelbare scholieren kunnen in de gemeente terecht. In Gieten staat namelijk een afdeling van het Dr Nassau College. Deze school voor vmbo, havo en atheneum onderscheidt zich door de link met de praktijk. Zo krijgen leerlingen vakoverstijgende opdrachten, gastlessen en bezoeken ze bedrijven. De geleerde stof zien ze in de praktijk terug en onthouden ze het beter. Een bijzondere aanpak waar steeds meer scholen gebruik van maken tegenwoordig. Theorie is een mooi iets, maar uiteindelijk is het de praktijk die het doet.