Onderwijsgids Albrandswaard

Adressen - Contactinformatie - Schoolgidsen - Vacatures - Websites - Soort onderwijs - Identiteit

Naam Adres Postcode, plaats  
Forta Opleidingen Stationstraat 75 3161GH Rhoon
De Grote Reis (Hoofdvestiging) Binnengracht 2 3162WD RHOON
De Grote Reis (Nevenvestiging) Binnengracht 2 3162WD RHOON
Protestants-Christelijke Basisschool Het Lichtpunt (Nevenvestiging) Binnengracht 4 3162WD RHOON
Don Bosco (Nevenvestiging) Havendam 4 3161XB RHOON
Openbare Basisschool Rhoon (Nevenvestiging) Hovenier 2 3161LG RHOON
OBS Rhoon loc. OBS Portland (Nevenvestiging) De Beurs 35 3162WB RHOON
Openbare Basisschool Valckesteyn (Nevenvestiging) Emmastraat 46 -44 3171AH POORTUGAAL
Valckesteyn Noord (Nevenvestiging) Jan van Almondestraat 89 3176VA POORTUGAAL
Protestants Christelijke Basisschool Juliana (Nevenvestiging) Julianastraat 6 3161AK RHOON

Onderwijsinformatiegids Gemeente Albrandswaard - Interessant

In de rook van Rotterdam ligt een groen gebied, gemeente Albrandswaard. Deze gemeente brengt twee werelden samen. Op steenworpafstand van de stad, metro en snelwegen wonen bewoners van het agrarische Albrandswaard op een strategische plek. De gemeente telt ongeveer 25.000 inwoners, verdeeld over de kernen Poortugaal, Rhoon en Portland. Hiervoor zijn er tien basisscholen en vier scholen voor voortgezet onderwijs.

Kasteel

Allereerst OBS Valckesteyn in Poortugaal. Deze school heeft twee vestigingen: een in het centrum en de ander in het noorden van het dorp. In totaal telt de school 350 leerlingen. Valckesteyn is een bijzondere naam, en dat is niet voor niets. De naam komt van het oude kasteel Valckesteyn in het dorp. Rond 1828 verdween het gebouw, maar om het toch nog te kunnen herinneren, kreeg deze basisschool de naam van het slot. Ook de grote vertrekken uit het oude kasteel heeft de school overgenomen. Voornamelijk het schoolgebouw in het centrum van Poortugaal heeft erg ruime klaslokalen.

Met de tijd mee

CBS De Wegwijzer in Rhoon staat op een heel andere manier bekend. ICT is tegenwoordig erg belangrijk en ook kinderen weten er steeds meer van. De Wegwijzer vertrouwt kinderen dan ook een hoop technologie toe. Op de digitale schoolborden projecteren leerkrachten filmpjes, websites en muziekfragmenten. De leerlingen zelf oefenen met rekenen, taal en spelling op de computer. De Wegwijzer laat ouders ook een kijkje nemen in het werk van hun kinderen. De school heeft namelijk een informatieve website, maar ook een interactieve website. Hierop kunnen kinderen berichten uitwisselen, boekbesprekingen maken en zelf webpagina’s opzetten. Dat allemaal onder een toeziend oog van hun ouders.

Eigen taken

Gemeente Albrandswaard heeft twee scholen met Daltononderwijs. De Grote Reis in Rhoon vult deze vorm van onderwijs in met verschillende middelen. Zo heeft ieder kind een taakkaart, waarin leerlingen de taken van de week plannen. Zo oefenen kinderen al op jonge leeftijd met een eigen tijdsplanning. Ook krijgt ieder kind een tutorleerling: een leerling uit een hogere groep die helpt met bepaalde vakken. Verder heeft iedere leerling een maatje, krijgen sommige kinderen extra les aan de instructietafel en leren de kinderen hun eigen doelen stellen.

Creatief

Naast De Grote Reis is de Don Bosco School in Rhoon een school die Daltononderwijs aanbiedt. Daar horen naast rekenen, taal en spelling ook andere vakken bij. Op Don Bosco krijgen kinderen ook les in muziek, drama en dans. Daar horen natuurlijk ook uitvoeringen bij: twee keer per jaar krijgt iedere groep een optreden op het Open Podium. De Naschoolse Activiteiten Commissie van de school organiseert daarnaast ook nog lessen streetdance, drummen en de kunstklas. Kinderen kunnen hun creativiteit wel kwijt op Don Bosco School. Op weinig scholen kom je zoiets tegen: een plek waar je lol kunt hebben, iets doen wat je leuk vind. Met andere woorden: je passie uiten. Ik denk dat dit een positief voorbeeld is.