Onderwijsgids Almere

Adressen - Contactinformatie - Schoolgidsen - Vacatures - Websites - Soort onderwijs - Identiteit

Naam Adres Postcode, plaats  
Nautilus SO (Nevenvestiging) J.J. Slauerhoffstraat 51 1321HE Almere
Basisschool De Zeeraket (Hoofdvestiging) Monacostraat 50 1362AB Almere
Openbare Basisschool De Klaverweide (Hoofdvestiging) Rietmeent 136 1357CM Almere
Openbare Basisschool De Kameleon (Hoofdvestiging) Lingestraat 34 - 36 1316CS Almere
OBS Aurora (Hoofdvestiging) Aprilstraat 105 1335BL Almere
Oecumenische Daltonschool De Windwijzer (Hoofdvestiging) Kraaiennest 4 1319DA Almere
KBS De Goede Herder (Hoofdvestiging) Binnenkruierstraat 9 1333EC Almere
Basisschool De Heliotroop (Hoofdvestiging) Beemdgrasstraat 12 1313CM Almere
KBS Het Kristal (Hoofdvestiging) Makassarweg 68 1335HZ Almere
Basisschool De Ark (Hoofdvestiging) Middenhof 210 1354EV Almere

Gemeente Almere

Almere is een wonderlijke, moderne gemeente met evenzo wonderlijk onderwijs. Door de bijzondere positie die de gemeente inneemt binnen Flevoland is het een centraal gelegen plaats waar veel onderwijs wordt verleent. Uit de wijde omtrek komen leerlingen naar Almere om aan één van de vele scholen onderwijs te genieten. Daarnaast kent Almere zelf een omvangrijke bevolking (bijna 200.000 inwoners) die, door goede scholing, kan uitbloeien tot een economische kracht. Vandaar dat scholen niet kunnen ontbreken in een gemeente als Almere.

Culturele diversiteit

In Almere wonen allerlei mensen met verschillende levensovertuigingen. Ook zijn er allerlei scholen met verschillende levensovertuigingen, zoals een hindoeïstische, islamitische of christelijk levensbeschouwing. Een voorbeeld van een organisatie die gebaseerd is op overeenkomst in levensvisie is Prisma (Stichting voor christelijk onderwijs in Almere). Een andere toonaangevende organisatie binnen het onderwijs in Almere en omtrek is de Almeerse Scholen Groep (ASG). Deze organisatie overkoepelt 42 basisscholen en 8 middelbare scholen. De organisatie staat voor goed en tegelijkertijd passend onderwijs voor ieder individu. Hierbij mag betrokkenheid en persoonlijke aandacht niet ontbreken. Vanwege de importantie van de periode tussen 0 en 18 jaar, wordt hier de maximale aandacht aan besteedt; ieder kind kan op een eigen manier tot bloei komen op de verschillende scholen van de ASG. Een bepalend motto hierbij is: “De kracht van samen”. Zo kunnen de verschillende scholen gezamenlijk aan een stimulerende omgeving voor het kind werken, zodat de kinderen, wanneer ze de basisschool verlaten, op een geschikte middelbare school terecht komen. De middelbare scholen die lid zijn van de ASG zijn: het Arte College, het Buitenhout College, Echnaton, Helen Parkhurst, De Meergronden, Montessori College Flevoland, het Oostvaarders College en Praktijkonderwijs Almere. Na een goede tijd van zelfontplooiing kunnen de leerlingen door naar het beroepsonderwijs.

Duurzaamheid

Almere is een moderne, recentelijk opgerichte stad. Vanwege dit moderne karakter is het voor onderwijsinstellingen aantrekkelijk om een groene omgeving te creëren en centraal te stellen. In Almere bevinden zich verschillende instellingen die zich hier op richten. Een voorbeeld is CAH Vilentum, een hogeschool waar de focus ligt op duurzaamheid, biologie en natuur. De volgende opleidingen worden door deze school aangeboden: toegepaste biologie, geo media & design, groene bedrijfskunde en biologie, voeding & gezondheid. Binnen deze studies is “samen leven” de rode draad. De aandacht voor duurzaamheid en natuur valt ook terug te vinden in de mbo-instelling Groenhorst. Deze instelling biedt mbo-, vmbo- en praktijkonderwijs aan met een groen karakter. Iets wat binnen de gemeente Almere erg goed past.

Andere instellingen

Naast instellingen die gericht zijn op duurzaamheid, kent Almere onderwijsinstellingen die onderwijs op allerlei verschillende gebieden verlenen. Voorbeelden van mbo-instellingen zijn: ROC van Flevoland en ROC TOP Almere. Deze scholen kunnen zich vinden in het karakter van Almere en bieden vernieuwend, modern onderwijs aan.

Ook bevindt zich een hogeschool in Almere, genaamd Windesheim Flevoland. Deze hogeschool biedt 21 voltijd- en 3 deeltijdstudies aan. Een bijzondere onderwijsinstelling in Almere is het Academisch Centrum Tandheelkunde Almere. Hier worden tandartsen opgeleid door de Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit Amsterdam. Dit alles sluit aan bij het diverse en innovatieve, krachtige Almere.