Onderwijsgids Alphen aan den Rijn

Adressen - Contactinformatie - Schoolgidsen - Vacatures - Websites - Soort onderwijs - Identiteit

Naam Adres Postcode, plaats  
OBS De Vroonhoeve (Hoofdvestiging) Vroonhoevelaan 8 2408ST Alphen aan den Rijn
Alphense Montessorischool Preludeweg 15 2402HB Alphen aan den Rijn
Ichtusschool (Hoofdvestiging) Snijdelwijklaan 4 b 2771SX Boskoop
Katholieke Basisschool De Bonifacius (Hoofdvestiging) Paradijslaan 11 2405CC Alphen aan den Rijn
Openbare Basisschool Arnoldus van Os Christinastraat 38 2731EZ Benthuizen
De Regenboog (Nevenvestiging) Galgweg 3 a 2391MV HAZERSWOUDE-DORP
De Regenboog (Hoofdvestiging) Galgweg 3 a 2391MV HAZERSWOUDE-DORP
Wijsigers (Hoofdvestiging) Zwaluwplein 18 2771SC BOSKOOP
Wijsigers (Nevenvestiging) Zwaluwplein 18 2771SC BOSKOOP
Wijsigers (Nevenvestiging) Zwaluwplein 18 2771SC BOSKOOP

Gemeente Alphen aan de Rijn

De jonge gemeente Alphen aan de Rijn kent een lange historie, onder andere op het gebied van onderwijs. De gemeente is ontstaan in 2014, na een fusie met de gemeenten Boskoop en Rijnwoude. Toch is de plaats Alphen aan de Rijn al 2000 jaar bewoond. In deze 2000 jaar heeft de gemeente een belangrijke positie in Nederland weten in te nemen, en is scholing erg belangrijk geworden. Zo kent de gemeente vele basisscholen, vier middelbare scholen en een mbo-instelling.

Onderwijsorganisaties

De gemeente Alphen aan de Rijn kent vele onderwijsorganisaties, zoals: Stichting SCOPE, Sopora en Stichting Katholiek Basisonderwijs Alphen aan de Rijn (SKBA). Vele scholen die zich in de gemeente bevinden vallen onder het gezag van deze overkoepelende organisaties. Binnen deze organisaties is er een speciale positie weggelegd voor Stichting SCOPE. Deze organisatie biedt doorlopend onderwijs aan, wat wil zeggen dat er zowel primair als voortgezet onderwijs verleent wordt en dat leerlingen naadloos kunnen doorstromen. Een motto hierbij is: ‘Leren doe je samen!’ De onderwijsorganisatie overkoepelt vele basisscholen, een middelbare school (CSG Groene Hart), een (voortgezet) speciaal school (Prisma) en een praktijkschool (Groene Hart Praktijkschool). Zo is er voor iedere leerling iets wat bij hem past; van ondersteunend tot zelfstandig onderwijs. Uiteindelijk is het de bedoeling van Stichting SCOPE om kinderen voor te bereiden om de maatschappij (en de problemen hiervan).

Scholen met een visie

In de gemeente Alphen aan de Rijn bevinden zich verschillende middelbare scholen. Deze scholen zijn te onderscheiden in hun visie en onderwijsverlening. Zo verleent het Ashram College te Alphen aan de Rijn onderwijs op katholieke grondslag, terwijl het Scala College een openbare grondslag kent. Desalniettemin verlenen de verschillende scholen een divers onderwijs waar veel projecten worden gedaan. Onder andere door stimulatie van de gemeente wordt er onderwijs in de vorm van duurzaamheid verleent en worden leerlingen geschoold in milieuvriendelijkheid. Naast omgang met de natuur is omgang met elkaar evenzo belangrijk. Dit staat bijvoorbeeld centraal bij CSG Groene Hart (Christelijke Scholengemeenschap Groene Hart). Deze school is ontstaan uit een fusie van vijf verschillende scholen en kent heden ten dage vier verschillende vestigingen in Alphen aan de Rijn. Op deze school wordt leerlingen niet alleen geleert om zelf talenten te ontwikkelen, maar ook om samen te werken.

Alleenstaand mbo

In Alphen aan de Rijn is er één enkele school die beroepsonderwijs biedt. Dit is een mbo-instelling genaamd het ID College, en telt 13 vestigingen. Vanwege de omvang, heeft het ID College veel ervaring, iets wat ook blijkt uit hun onderwijsvisie. De mbo-school biedt opleidingen van mbo niveau 1 tot en met niveau 4. Met 1400 is de school betrekkelijk klein, en kent het juist daardoor een positieve werking op de leeromgeving. Veel scholieren kennen elkaar, wat er toe leidt dat er een goede sfeer in de school hangt. Op deze manier wordt er een gunstige leeromgeving ontwikkelt die bijdraagt aan de ontplooien en ontwikkeling van de leerling. De leerlingen worden uiteindelijk klaargestoomd voor de maatschappij, om zo de economie binnen de gemeente Alphen aan de Rijn en omgeving een impuls te geven.