Onderwijsgids Altena

Adressen - Contactinformatie - Schoolgidsen - Vacatures - Websites - Soort onderwijs - Identiteit

Naam Adres Postcode, plaats  
Christelijke Basisschool De Hoeksteen (Hoofdvestiging) Kerkverreweide 61 4261LL Wijk en Aalburg
Basisschool 't Ravelijn (Hoofdvestiging) Ravelijn 1 4285EE Woudrichem
Gereformeerd Basisschool De Halm (Hoofdvestiging) Wethouder Raamsstraat 1 4286BV Almkerk
Oranje Nassauschool (Hoofdvestiging) Hardenbergh 4 4264SG Veen
Christelijke Basisschool Eben Haezer (Hoofdvestiging) Oude Ban 14 4285TH WOUDRICHEM
OBS Burgemeester Sigmond (Hoofdvestiging) H.J. Roubosstraat 5 4251BZ Werkendam
Verschoorschool Esdoornlaan 2 a 4254AV Sleeuwijk
Christelijke School voor Primair Onderwijs De Regenboog (Nevenvestiging) Hasselmanstraat 1 4255HL NIEUWENDIJK NB
Basisschool Prins Willem Alexander (Hoofdvestiging) Raadhuisstraat 1 4266EA EETHEN
Christelijke School voor Primair Onderwijs De Regenboog (Hoofdvestiging) Hasselmanstraat 1 4255HL NIEUWENDIJK NB

Onderwijsinformatiegids Gemeente Altena - Interessant

In een landelijke omgeving, omringd door de Maas, bevindt zich Gemeente Altena. Het groene Altena ligt in Noord-Brabant, tussen ’s-Hertogenbosch en Waalwijk. De gemeente heeft ruim 12.900 inwoners, verdeeld over zeven kerkdorpen. Vier van de zeven basisscholen is dan ook Christelijk. Daarnaast is er een school voor voortgezet onderwijs en beroepsonderwijs. In het kort: er is veel te beleven in Gemeente Altena.

Dorpelijk

CBS Het Fundament is een van de vier Christelijke basisscholen. Deze school in Genderen heeft dagopeningen en sluitingen en viert de Christelijke feesten. Het Fundament vindt het belangrijk dat kinderen in hun eigen dorp naar school kunnen en staat dus open voor alle kinderen uit Genderen. De school heeft ongeveer 180 leerlingen, verdeeld over acht groepen.

Met de tijd mee

Ook CBS De Hoeksteen heeft de bijbel als fundament voor het onderwijs. De school in Wijk en Altena heeft sinds 2013 ook een voorschool: ‘Het Hoeksteentje’. Hier worden peuters voorbereid op het Christelijke onderwijs van De Hoeksteen. Christelijk betekent niet altijd conservatief, zo bewijst de Oranje Nassauschool met de Bijbel. Deze school, met 280 leerlingen, gebruikt moderne onderwijsmethodes en hulpmiddelen. Eén van die hulpmiddelen is het verkeerslicht: rood staat voor zelfstandig werk, oranje voor overleggen met klasgenootjes en bij groen mogen kinderen de leraar vragen. Deze methode leert kinderen zelfstandig werken en elkaar helpen.

OBS Henri Dunant

Een bijzondere school die is vernoemd naar de oprichter van het Rode Kruis, J.H. Dunant. OBS Henri Dunant accepteert en bewondert ieder cultuur en ras, iedereen is van harte welkom op de school. Respect staat voorop, ieder kind is hetzelfde en niemand is beter of slechter dan de ander. Een mooi teken, wat zeker past bij de Nederlandse samenleving. Het draait allemaal om geven en nemen, een verschijnsel dat elke dag weer te zien is op OBS Henri Dunant. De omgang tussen de kinderen geeft daar een duidelijk beeld van weer.

Werk op eigen niveau

Naast de vier Christelijke basisscholen, zijn er ook openbare scholen in de gemeente Altena. Prins Willem-Alexander in Eethen bijvoorbeeld, een school waar iedereen welkom is. Bijzonder aan deze school is dat leerlingen tablets gebruiken bij rekenen, taal en spelling. Met deze manier van onderwijs, krijgen kinderen meteen feedback op hun werk. Ze werken aan oefeningen op hun eigen niveau. Ook OBS Den Biekûrf in Babyloniënbroek gebruikt tablets bij het onderwijs. Deze kleine school biedt ook op andere manieren onderwijs op maat. Zo krijgen kinderen Engels vanaf de onderbouw, leren kinderen blind typen en houden ze een moestuin bij.

Onder één dak

Verder heeft de gemeente Aalburg een middelbare school voor vmbo. Op het Willem van Oranje in Wijk en Aalburg zitten mediatheek, bibliotheek en praktijkafdelingen allemaal onder één dak. Leerlingen kunnen werken in de mediatheek en maken kennis met de beroepspraktijk bij de afdelingen Techniek en Verzorging. Ook een afdeling van het Da Vinci College vestigt zich in deze school. Deze school biedt op de locatie in Wijk en Aalburg een aantal bbl-opleidingen in de bouw-, metaal- en elektrotechniek.