Onderwijsgids Amstelveen

Adressen - Contactinformatie - Schoolgidsen - Vacatures - Websites - Soort onderwijs - Identiteit

Naam Adres Postcode, plaats  
School of Understanding (Hoofdvestiging) Pandor 4 A-5 1183KK Amstelveen
Rooms Katholieke Basisschool Triangel (Hoofdvestiging) Zeelandiahoeve 7 1187KR Amstelveen
Florencius Amstelveen (Hoofdvestiging) De Savornin Lohmanlaan 2 1181XM Amstelveen
Amity International School Amsterdam (Nevenvestiging) Amsterdamseweg 204 1182HL AMSTELVEEN
International School Amsterdam (Hoofdvestiging) Sportlaan 45 1185TB AMSTELVEEN
International School Amsterdam (Hoofdvestiging) Sportlaan 45 1185TB AMSTELVEEN
International School Amsterdam (Nevenvestiging) Sportlaan 45 1185TB AMSTELVEEN
International School Amsterdam (Nevenvestiging) Sportlaan 45 1185TB AMSTELVEEN
Amity International School Amsterdam (Hoofdvestiging) Amsterdamseweg 204 1182HL AMSTELVEEN
Amity International School Amsterdam (Hoofdvestiging) Amsterdamseweg 204 1182HL AMSTELVEEN

Gemeente Amstelveen

De gemeente Amstelveen lijkt onder te doen voor de gemeente Amsterdam wat betreft onderwijs, maar niets is minder waar. Ook de economie van Amstelveen raakt steeds minder afhankelijk van Amsterdam, zoals blijkt uit vestigingen van verschillende hoofdkantoren. Voor deze vestiging is kennis nodig, en die is in de gemeente in overvloed aanwezig. Dit komt onder andere door het beleid van de gemeente en het goede onderwijs dat hier verleent wordt. De scholen zijn dan ook erg trots op hun identiteit en hun leerlingen.

Trotse basisscholen

In de gemeente Amstelveen bevinden zich in totaal 19 basisscholen. Een aantal van deze scholen is verenigend onder Amstelwijs, waar scholen uit de plaatsen Amstelveen, Ouderkerk aan de Amstel en Nes aan de Amstel bij zijn aangesloten. De leden van deze organisatie staan voor professioneel onderwijs. Tevens wordt er een onderwijsprogramma genaamd ‘Amsteltaal’ aangeboden. Dit is voor kinderen die net in Nederland zijn komen wonen en de taal niet of nauwelijks spreken. Voor hen die uitblinken in groep 6 tot en met groep 8 zijn er plusklassen, zodat de kinderen volledig kunnen worden uitgedaagd. Op deze manier is er bij Amstelwijs voor ieder wat wils. Een soortgelijke onderwijsorganisatie is Amstelland. Deze organisatie bestaat uit rooms-katholieke en protestants-christelijke basisscholen uit Amstelveen en Ouderkerk aan de Amstel. Zij hebben, naast regulier onderwijs, het kind iets extra’s te bieden: “onderwijs met een hart”. Zo doen de kinderen niet alleen kennis op tijdens hun schoolperiode, maar leren ze ook met anderen en hun eigen emotie om te gaan.

Groene stad

De gemeente Amstelveen zet in op natuur- en milieueducatie van kinderen op basisscholen. Dit doen zij om het karakter van de “groenste stad van de Randstad” te behouden. Op deze manier worden kinderen geschoold in het goed omgaan met de natuur en hun dagelijkse omgeving. Het onderwijsprogramma bestaat uit verschillende delen, afgestemd op kinderen, jongeren en volwassenen. Een centraal idee van dit onderwijsprogramma is de zogenaamde schooltuin. In Amstelveen bevinden zich vier schooltuinen waar kinderen wekelijks bezig kunnen met het verzorgen van ‘hun’ tuin. Ook worden er lessen gegeven op verschillende locaties binnen de gemeente, zoals: Speelboerderij Elsenhove, het Afvalbrengstation en melkveebedrijven langs de Amstel. Voor het voortgezet onderwijs zijn er zogenaamde natuurkisten aanwezig, waar docenten gebruik van kunnen maken. Op deze manieren investeert de gemeente Amstelveen in duurzaam onderwijs en wordt milieubewustzijn gestimuleerd.

Kennisverwerving

Na een periode van basisonderwijs en milieueducatie is het aan de leerlingen om hun traject te vervolgen op een middelbare school. In Amstelveen bevinden zich verschillende middelbare scholen, te weten: het Amstelveen College, het Hermann Wesselink College, Guus Kieft School, het Keizer Karel College en Panta-Rhei. De verschillende middelbare scholen leveren eigentijds onderwijs met een bepaalde identiteit.

Na secundair onderwijs op één van de hiervoor genoemde middelbare scholen is het mogelijk om door te stromen naar het beroepsonderwijs. In Amstelveen is er maar één instelling die dit aanbiedt: het ROC van Amsterdam vestiging Amstelveen, ook wel MBO College Amstelland. Dit is een kleine, moderne school voor studenten met ambitie. Er zijn op deze mbo-school tien opleidingen te volgen, van ICT tot Zorg & Welzijn. Voor andere vormen van onderwijs, zoals hoger beroepsonderwijs of wetenschappelijk onderwijs, moeten leerlingen uitwijken naar een nabijgelegen stad, zoals Amsterdam.