Onderwijsgids Amsterdam

Adressen - Contactinformatie - Schoolgidsen - Vacatures - Websites - Soort onderwijs - Identiteit

Naam Adres Postcode, plaats  
Montessorischool de Eilanden (Hoofdvestiging) Grote Bickersstraat 102 1013KS Amsterdam
Het Amsterdams Lyceum (Hoofdvestiging) Valeriusplein 15 1075BJ AMSTERDAM
Barlaeus Gymnasium (Nevenvestiging) Weteringschans 31 1017RV Amsterdam
IBS El Kadisia (Hoofdvestiging) Piet Mondriaanplein 2 1061SC Amsterdam
Tobiasschool (Hoofdvestiging) Rietwijkerstraat 55 1059VX Amsterdam
De Kleine Kapitein (Hoofdvestiging) Tosaristraat 30 1019RT Amsterdam
De Einsteinschool (Hoofdvestiging) Staalmanpark 10 1066BR Amsterdam
Basisschool Het Wespennest (Hoofdvestiging) Werengouw 83 1024NN Amsterdam
OBS De Vier Windstreken (Hoofdvestiging) Parlevinker 11 1034PX Amsterdam
Integraal Kindcentrum De Kaap (Hoofdvestiging) Christiaan de Wetstraat 23 1091NG Amsterdam

Onderwijsinformatiegids Gemeente Amsterdam - Interessant

Gemeente Amsterdam, een gemeente met bijna een miljoen inwoners. Een bijzonder verschijnsel, aangezien er geen andere gemeente is in Nederland die Amsterdam kan evenaren. Laat staan een miljoen inwoners. Eigenlijk is Amsterdam een agglomeratie. Amsterdam bestaat uit steden en dorpen die aan elkaar vast zitten en de inwoners trekken rond in de gehele agglomeratie. Zo kan een inwoner van een agglomeratie wonen in Zuid, werken in Noord en winkelen in Oost. Als je alle inwoners van de gehele agglomeratie optelt kom je uit op een 1,5 miljoen inwoners, te bizar voor woorden. Er is sprake van veel jonge inwoner, als we het relatief bekijken. Volgens de bevolkingspiramide, die het CBS dit jaar nog uitbracht, is de groep van 30-39 jaar het grootst van allemaal. De burgemeester van de Gemeente is Eberhard van der Laan, die naast het burgemeesterschap ook lid is van de Partij van de Arbeid. De gemeente staat ook bekend om een aantal scholen.

Vooral de twee universiteiten in Amsterdam zijn erg bekend en populair. De VU (Vrije Universiteit) van Amsterdam scoort de afgelopen jaren steeds beter in de Times Higher Education, een soort van universiteiten competitie. De universiteit scoort al 5 jaar op rij een plek tussen de 100 en 150, niet slecht. Leerlingen ervaren de VU als een plezante school, dit heeft te maken met de openheid van leraren en de campus. Om te beginnen, je kunt zo binnenlopen bij professoren mocht je hulp of iets dergelijks nodig hebben. Ook de campus is erg belangrijk voor de leerlingen, een bepalende factor. De campus maakt het ideaal voor de leerlingen. In de campus heb je een sportschool, een supermarkt en de school zelf. Alles ligt bij elkaar, alles is dus voor de leerling bereikbaar. De VU maakt het uitgebreid, wat betreft studies. Meer dan 180 bachelors op de VU, dit zal kiezen of veel makkelijker of veel moeilijker maken voor de student.

Een andere universiteit, die ook bekend en geliefd is , is de UVA (Universiteit  van Amsterdam). De school heeft 63 verschillende programma’s, wat betreft bacheloropleidingen. Voor je master ben je aan het juiste adres, want de UVA heeft 230 masterprogramma’s. Dat de UVA een goede school is blijkt maar weer, de school behoort tot de top van Europese Universiteiten. Onder anderen met Oxford University en Cambridge University maakt de UVA deel uit van Leaugue of European Research Universities. Bij de UVA kun je ook deelnemen aan uitwisselingsprogramma’s , hier ga als het ware stage lopen in een ander land. Studeren op de UVA staat goed op je Curriculum Vitae, vooral als je stage hebt gelopen in het buitenland. 

Talloze bekende Nederlanders hebben gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam. Onder meer actrice en zangeres Katja Schuurman, actrice Fatma Genc, Caroline de Bruijn en nog een aantal BN’ers hebben gestudeerd op de Universiteit van Amsterdam. Best indrukwekkend.