Onderwijsgids Apeldoorn

Adressen - Contactinformatie - Schoolgidsen - Vacatures - Websites - Soort onderwijs - Identiteit

Naam Adres Postcode, plaats  
De Diamant Het Kristal (Hoofdvestiging) Laan van de Charleston 71 7323SG Apeldoorn
PCBO De Gong (Hoofdvestiging) Koperslagersdonk 4 -6 7326HM Apeldoorn
Montessorischool Passe-Partout Kerschoten (Hoofdvestiging) Boerhaavestraat 111 7321ZC Apeldoorn
PCBO Koningin Wilhelmina (Hoofdvestiging) Prof. Rontgenstraat 10 7311AM Apeldoorn
CSO de Boog (Hoofdvestiging) Buizerdweg 17 7331JD Apeldoorn
De Zonnehoek SO (Hoofdvestiging) Citroenvlinder 77 7323RC Apeldoorn
Speciaal Onderwijs Het Kroonpad Citroenvlinder 51 7323RC Apeldoorn
Zwembad De Sprenkelaar (Hoofdvestiging) Laan van Zevenhuizen 381 7323AW Apeldoorn
Protestants Christelijk Basisonderwijs Het Kompas 1e Wormenseweg 460 7333GZ Apeldoorn
Rooms Katholieke Basisschool De Zevensprong (Hoofdvestiging) Pythagorasstraat 384 7323HW Apeldoorn

Gemeente Apeldoorn

Vanwege onder meer de goede scholen kent de gemeente Apeldoorn vele arbeidsplaatsen en is daarmee één van de grootste werkgevers in Midden- en Oost-Nederland. De gemeente is daarnaast bekend vanwege zijn ‘groene’ karakter en stadsparken. Dit karakter is voor de gemeente belangrijk en wordt doorgegeven aan de leerlingen op verschillende schoolniveaus, van basisschool tot beroepsopleiding. Aan keuze is er voor de leerlingen geen gebrek: 52 basisscholen, 17 (locaties van) middelbare scholen en verschillende vormen van (hoger) beroepsonderwijs.

‘Groen’ onderwijs

Bij verschillende onderwijsorganisaties gericht op basisonderwijs speelt het verlenen van onderwijs gericht op duurzaamheid een belangrijke rol. Enkele van deze onderwijsorganisaties zijn: VO (Veluwse Onderwijsgroep), PCBO Apeldoorn (Protestants Christelijk Basisonderwijs Apeldoorn) en Leerplein055 Apeldoorn. De onderwijsorganisaties richten zich, naast hun levensovertuigingen, op modern en duurzaam onderwijs. Dit staat ook centraal bij de 17 verschillende (locaties van) middelbare scholen in Apeldoorn. Een school die hier duidelijk bij aansluit is het Parkendaal Lyceum te Apeldoorn. Deze middelbare school biedt voortgezet onderwijs aan op allerlei niveaus in kleine klassen (circa acht leerlingen). Hierbij zijn excursies jaarlijks goed; zo kunnen leerlingen ook leren door te zien of te doen. De zorg voor de omgeving op de verschillende basisscholen en middelbare scholen past goed bij het karakter van de gemeente Apeldoorn.

Beroepsonderwijs

Voor leerlingen die hun diploma behaald hebben is er in Apeldoorn een divers aanbod. Er zijn enkele mbo-instellingen, zoals Helicon MBO Apeldoorn, Hoornbeek College en ROC Aventus. Het Hoornbeek College staat voor goed onderwijs en is al voor de zesde keer op rij de beste ROC van Nederland. Het onderwijs dat verleent wordt vindt zijn basis in Gods Woord. Evenals het Hoornbeek College kent ROC Aventus verschillende locaties in Nederland. De locaties van Aventus zijn gesitueerd in de Stedendriehoek. Dit is een nauw samenwerkingsverband tussen de steden Apeldoorn, Deventer en Zutphen. Net als deze steden, kunnen de leerlingen onderling goed samenwerken en hun kennis delen. De kennisverspreiding staat ook centraal bij de vormen van hoger beroepsonderwijs in Apeldoorn. De gemeente heeft verschillende hbo-instellingen en een universiteit. De vestiging van hbo-instellingen wordt mede dankzij de gemeente gestimuleerd, zodat ook het Saxion zich steeds meer settelt in de gemeente. Door de aantrekkelijke vestigingslocatie nabij het station bevinden zich al diverse scholen op het terrein van de voormalige Nettenfabriek, zoals de Fotovakschool en Hogeschool Wittenborg. Het gaat hier om vormen van kleinschalig onderwijs. Ook bij de Theologische Universiteit Apeldoorn heerst er kleinschalig onderwijs (circa 100 studenten). Deze universiteit is verbonden aan Christelijke Gereformeerde Kerken en biedt zesjarig onderwijs (drie jaar bachelor en drie jaar master).

Politieacademie

Binnen het onderwijs in de gemeente neemt de politieacademie een belangrijke rol. Deze leidt politiemensen op een professionele manier op. Hier is onderwijs aan de hand van internationalisering een opkomende factor. Op deze manier kunnen de studenten in allerlei situaties leren handelen, zowel in de theorie als in de praktijk. De academie heeft drie kerntaken die onderverdeeld zijn in drie organisatieonderdelen: werving & selectie, onderwijs en onderzoek, kennis & ontwikkeling. De functie van de politieacademie past uitstekend bij de gemeente Apeldoorn; modern onderwijs met veel potentiele arbeidsplaatsen.