Onderwijsgids Arnhem

Adressen - Contactinformatie - Schoolgidsen - Vacatures - Websites - Soort onderwijs - Identiteit

Naam Adres Postcode, plaats  
Leerpark Arnhem (Nevenvestiging) IJssellaan 89 6826DM Arnhem
Mari├źndael (Hoofdvestiging) Middachtensingel 12 6825HN Arnhem
Openbare Basisschool Het Mozaïek (Hoofdvestiging) Eimerssingel-Oost 264 6832HG Arnhem
Openbare Basisschool De Witte Vlinder Kloosterstraat 85 A 6824RC Arnhem
Kindcentrum De Werf Laan van Presikhaaf 7 6826HA Arnhem
Basisschool de Zyp P. van Anrooylaan 3 6815GT Arnhem
Hugo de Grootschool (Hoofdvestiging) Thorbeckestraat 21 6828TT Arnhem
OBS de Monchyschool (Hoofdvestiging) Graslaan 97 6833CE Anrhem
School voor Speciaal Basisonderwijs De Piramide (Hoofdvestiging) Groningensingel 1185 6835HZ Arnhem
OBS Da Vinci Slochterenweg 27 6835CD Arnhem

Gemeente Arnhem

De gemeente Arnhem staat bekend als een grote maar toch groene omgeving; in zo’n gemeente is onderwijs een sturende factor. De gemeente heeft door het station Arnhem Centraal een belangrijke positie als knooppunt in handel en transport, evenals de gemeente Nijmegen. Wat de gemeente echter onderscheid is zijn rol als groene regio. De gemeente heeft al diverse onderscheidingen voor dit karakter in ontvangst mogen nemen en stimuleert de duurzaamheid onder zijn bevolking, en vooral onder kinderen. Dit gebeurt voornamelijk op basisscholen en middelbare scholen.

Stichting PAS

In de gemeente Arnhem vervult de Stichting PAS een opmerkelijke rol. De stichting verricht ondersteunende taken voor verschillende onderwijsorganisaties in Arnhem, genaamd: De Basis, Delta en Fluvius. Ook werkt de stichting samen met de gemeente Arnhem. Voor de stichting is het een hoofdtaak om basisonderwijs voor iedereen mogelijk te maken, zodat de ontwikkelingskansen van leerlingen bevordert worden. Dit is ook een kerndoel van de brede scholen in Arnhem, die onder dezelfde organisatie vallen. Naast stimulatie van ontwikkelingskansen speelt stimulatie van maatschappelijke participatie van zowel kinderen als ouders een dominante rol. Om de kwaliteit van onderwijs te handhaven vindt er een proces van monitoring plaats; er worden op deze manier systematisch gegevens verzameld om rapporten op te stellen.

Voorbereidend voortgezet onderwijs

Leerlingen van verschillende middelbare scholen in Arnhem worden voorbereid op de toekomst en de grote vraagstukken die, met betrekking tot deze toekomst, nog open liggen. Een voorbeeld is het Lorentz Lyceum. Deze middelbare school dankt zijn naam aan een oud-leerling, genaamd Hendrik Antoon Lorentz (winnaar van de Nobelprijs voor de natuurkunde in 1902). Net als Lorentz zelf is het Lorentz Lyceum gefocust op het verkrijgen en juist interpreteren van informatie. Op deze manier kunnen leerlingen beter leren leven in een wereld die continu verandert. Stimulatie van kennisontwikkeling op het gebied van de toekomst vindt ook plaats op het Olympus College. De school heeft sinds 2007 een afdeling voor hoogbegaafde leerlingen. De leerlingen worden begeleid in het ontwikkelen van een eigen ik, via het zogenaamde OPUS-programma. Om het ‘groene’ karakter van de gemeente te handhaven zijn er ook afdelingen van middelbare scholen die zich richten op duurzaamheid, zoals Titus Brandsma van het Arentheem College.

Opleidingsinstituten

In Arnhem bevinden zich mbo-instellingen en hogescholen. Een bijzondere hogeschool is de HAN (Hogeschool Arnhem en Nijmegen). Dit is een samenwerkingsverband tussen de twee gemeenten en biedt 31.000 studenten onderwijs. Andere instellingen voor hoger beroepsonderwijs zijn: ArtEZ Arnhem en Hogeschool Dirksen. De laatstgenoemde is een apart geval: de onderwijsorganisatie biedt zowel hoger als middelbaar beroepsonderwijs. Het Dirksen MBO-College is vooral gericht op technische opleidingen, zoals ICT en telecommunicatie. Het onderwijs op hbo-niveau is bedoelt voor mensen die naast hun werk iets nieuws willen leren, zodat ze zich verder specialiseren binnen hun vakgebied. Voor de algemenere studierichtingen op mbo-niveau kun je terecht bij Rijn IJssel. Het onderwijs van deze organisatie is vooral gericht op ondernemerschap en duurzaamheid; de school kiest voor duurzaam opleiden. Op deze manier kunnen de afgestudeerden van Rijn IJssel bijdragen aan het groene karakter terwijl de afgestudeerden van het Dirksen MBO-College bijdragen aan het technische (transport)karakter van de gemeente.