Onderwijsgids Bergen op Zoom

Adressen - Contactinformatie - Schoolgidsen - Vacatures - Websites - Soort onderwijs - Identiteit

Naam Adres Postcode, plaats  
RKBS de Wegwijzer Wethouder Bogersstraat 1 A 4664BA Lepelstraat
Basischool Het Kompas Galenuslaan 1 4624XE Bergen op Zoom
Basisschool De Krabbenkooi (Hoofdvestiging) Coehoornstraat 28 4611KS Bergen op Zoom
Algemene School Oost Kardinaal de Jonglaan 10 4624ES Bergen op Zoom
RKBS De Borghoek (Hoofdvestiging) Lambertijnenlaan 3 4614EV Bergen op Zoom
ROC West-Brabant locatie Markiezaat College (Nevenvestiging) Nobellaan 27 4622AH BERGEN OP ZOOM
Islamitische Basisschool (Nevenvestiging) Meidoornlaan 42 4621BR BERGEN OP ZOOM
Vereniging Basisschool Rode Schouw (Hoofdvestiging) Rode Schouw 87 4661VE HALSTEREN
Islamitische Basisschool (Hoofdvestiging) Meidoornlaan 42 4621BR BERGEN OP ZOOM
ROC West-Brabant locatie Markiezaat College (Nevenvestiging) Nobellaan 50 4622AJ BERGEN OP ZOOM

Onderwijs informatiegids Gemeente Bergen op Zoom- Interessant

Algemene informatie

Bergen op Zoom is een stad in de Nederlandse provincie in Noord-Brabant. Het is tevens de hoofdplaats van de Bergen op Zoom.

De naam Bergen op Zoom kent een aantal verklaringen qua naam. Bergen komt is als een haven of is verwijzend naar de hoogteverschillen bij de Brabantse wal. Zoom wordt bedoeld als de rand van de Brabantse wal. Via de Brabantse wal werd Bergen op Zoom ook bekend. Vroeger waren veel visserijen. Er werd onder andere veel op ansjovis gevist. Vroeger was er ook veel meekrapteelt en de pottenbakkerij was ook een belangrijke activiteit voor Bergen op Zoom.

De gemeente Bergen op Zoom bezit zo'n 66.000 inwoners over een oppervlakte van 93,13 vierkante meters.

Basisschool

De montessorischool is een basisschool in het hart van Bergen op Zoom. De school behoort tot één van de abbo-scholen. De abbo-scholen zijn allemaal opgericht door ouders en iedere school heeft zijn eigen onderwijs concept. Er zijn op dit moment 6 scholen in de gemeente Bergen op Zoom. De slogan van ABBO is "Laat uw kind bijzonder zijn". Dit is natuurlijk heel belangrijk omdat ieder persoon verschilt van mekaar.

Elke school heeft natuurlijk een missie. Zo heeft de montessorischool dit ook. De school vindt het belangrijk dat kinderen zich veilig voelen op school. Elke leraar moet persoonlijke aandacht geven aan het helpen ontwikkelen van een kind en heeft een taak om ervoor te zorgen talenten van de kinderen te ontdekken. Doordat elke leraar een zogeheten Montessoriopleiding heeft gevolgd weet elke leraar goed hoe hij/zij de juiste begeleiding moet geven per kind.

De school geeft grote waarde aan zelfstandigheid en de autonomie van de kinderen. De kinderen die extra hulp nodig hebben zullen dit ook krijgen.

Middelbare School

Wanneer een kind klaar is met groep 8 gaat het natuurlijk naar de middelbare school. Een hele spannende tijd voor een kind omdat je daar al jong volwassenen tegenkomt waar je eventueel tegen op zult kijken.

RSG 't Rijks is één van de scholen waar je voor kunt kiezen. Het is een enorme school met zo'n 2700 leerlingen. Je kunt er elk niveau doen van vmbo tot vwo.

De school is in 1882 ontstaan. In het eerste jaar had de school maar 37 leerlingen wat dus een heel groot verschil is ten opzichte van nu.

De school wil ervoor zorgen dat iedereen een goede doorstroom kan krijgen en wil het stimuleren wanneer leraren denken dat een leerling een niveau hoger kan dit ook zal gaan doen.

op RSG 't Rijks heb je de onderbouw en bovenbouw. Op de onderbouw krijg je eerst nog alle standaard vakken. Dit is per niveau verschillend. Je hebt bijvoorbeeld op vwo Grieks & Latijns. Wanneer je naar de bovenbouw gaat kun je kiezen uit een aantal pakketten. Cultuur & maatschappij, economie & maatschappij, natuur & gezondheid en natuur & techniek. Door deze keuze kunnen kinderen zich meer gaan focussen op wat ze leuk vinden en waar ze later eventueel een opleiding in willen gaan doen.