Onderwijsgids Deventer

Adressen - Contactinformatie - Schoolgidsen - Vacatures - Websites - Soort onderwijs - Identiteit

Naam Adres Postcode, plaats  
Etty Hillesum Lyceum voor Gymnasium Atheneum Havo Vmbo Pro (Hoofdvestiging) Lebuinuslaan 1 7415DM DEVENTER
IBS de Zonnebloem (Hoofdvestiging) Wittenstein 128 7414EZ Deventer
Vrije School de Kleine Johannes (Hoofdvestiging) Oosterstraat 3 A/B 7413XV Deventer
IBS de Zonnebloem (Locatie de Kei) (Nevenvestiging) Wezenland 582 7415JM Deventer
Intermetzo Onderwijs Deventer Zutphenseweg 55 7418AH Deventer
Borgloschool (Hoofdvestiging) Groenewold 182 7414CK Deventer
Evangelisch Kindcentrum De Olijfboom Enkdwarsstraat 2 7413TV Deventer
Coöperatieve Learning Community Vovie Deventer (Nevenvestiging) Pekelharingsweg 9 7414KM DEVENTER
Coöperatieve Learning Community Vovie Deventer (Hoofdvestiging) Pekelharingsweg 9 7414KM DEVENTER
SVPO Deventer-Ida Gerhardt Academie (Nevenvestiging) Zwolseweg 96 7412AR DEVENTER

Gemeente Deventer

De gemeente Deventer omvat één van de oudste steden van Nederland, genaamd Deventer. Binnen de gemeente wordt er steeds meer nadruk gelegd op onderwijsverlening en krijgen scholen een belangrijke rol. Mede dankzij de gemeente worden kinderen op deze manier gestimuleerd om zich te ontwikkelen tot competente, talentvolle en kundige werknemers of zelfs werkgevers. De gemeente kent vele basisscholen, een middelbare school, een opkomende universiteit en meerdere instellingen voor beroepsonderwijs.

Ieder wat wils

In onderwijsgemeente Deventer zijn er tal van basisscholen met allerlei verschillende achtergronden. Zo is er voor ieder ouder en kind wat wils: van protestants tot openbaar. Een aantal onderwijsorganisaties waar verschillende basisscholen in Deventer onder vallen is: Stichting Openbaar Primair Onderwijs Deventer (OPOD), Stichting Quo Vadis en Sine Limite. Deze laatste organisatie (Sine Limite) omvat veel basisscholen in Deventer en omgeving. De scholen van deze organisatie blijven continu in beweging om zo actief mee te draaien binnen de Deventerse, Nederlandse en mondiale maatschappij. De organisatie is er naar eigen zeggen voor ‘ieder kind’ en is gericht op het steunen en ontwikkelen van kinderen, ook als zij gedragsproblemen of bijvoorbeeld dyslectisch zijn. Zo wordt Passend Onderwijs gegeven en kunnen kinderen zich, doordat zij allen speciaal zijn, onderscheiden in talenten en opvattingen. Na acht jaar van goed onderwijs kunnen de leerlingen doorstromen naar het Etty Hillesum Lycum te Deventer of een middelbare school elders.

Etty Hillesum Lyceum

Het Etty HIllisum Lyceum is de enige onderwijsorganisatie in Deventer die voortgezet onderwijs aanbiedt en maakt deel uit van de overkoepelende, landelijke organisatie Stichting Carmelcollege. Het lyceum kent verschillende vestigingen in Deventer, te weten: Arkelstein (praktijkonderwijs), Keurkamp, Het Vlier, De Boerhaave, Stormink en Het Slatink. De verschillende locaties zijn ontstaan vanuit de fusie van drie verschillende middelbare scholen in Deventer, zodat uiteindelijk één grote middelbare school is ontstaan waar circa 4500 leerlingen onderwijs genieten. Tevens biedt de school een baan aan 500 medewerkers. Na de middelbare school is het aan de leerlingen om een mbo-, hbo- of wo-opleiding te kiezen.

Beroepsonderwijs

In Deventer bevindt zich zowel een hogeschool als een school voor middelbaar beroepsonderwijs. Het Saxion is een hogeschool in Nederland met verschillende vestigingen, onder andere in Deventer. De hogeschool kent elf verschillende academies en biedt in Deventer 35 verschillende opleidingen aan. De hogeschool staat onder andere vanwege zijn technische karakter goed aangeschreven onder de hogescholen in Nederland. Vanwege praktijkgerichtheid en samenwerking met het bedrijfsleven kan het Saxion zijn studenten een onvergetelijke, leerzame studententijd bieden. De opleidingen sluiten goed aan op de arbeidsmarkt, zodat de studenten vaak moeiteloos werk kunnen vinden op het werkveld waar zij in gespecialiseerd zijn.

De mbo-school gevestigd in Deventer is ROC Aventus, met vestigingen in Apeldoorn, Deventer, Ede en Zutphen.

Nieuw initiatief

In Deventer is er een initiatief opgezet voor het stichten van een universiteit, de zogenaamde Geert Grote Universiteit. Deze universiteit is in opbouw en wordt gedragen door enthousiaste hoogleraren en studenten. De instelling verleent vooralsnog vrijwel alleen lezingen en publicaties, maar hoopt in verloop van tijd ook een opleiding aan te kunnen bieden. Met dit initiatief kan Deventer een onderwijsinstituut rijker worden en wordt kennisvergaring nog meer gestimuleerd.