Onderwijsgids Gouda

Adressen - Contactinformatie - Schoolgidsen - Vacatures - Websites - Soort onderwijs - Identiteit

Naam Adres Postcode, plaats  
Kindcentrum De Ontdekkingsreizigers (Hoofdvestiging) Burgemeester van Dijkesingel 51 2809RB Gouda
Openbare Basisschool De Kas (Hoofdvestiging) 2e E J Potgieterstraat 2 2802VA Gouda
Jenaplanschool Het Vlot Oosterhoef 3 -5 2804ST Gouda
RK Basisschool De Bijenkorf (Hoofdvestiging) Aalberseplein 6 2805EG Gouda
Livingstoneschool (Hoofdvestiging) Livingstonelaan 60 2803EL Gouda
OBS Vindingrijk Heemraadslag 1 2805DR Gouda
Rooms Katholieke Basisschool De Goudakker (Hoofdvestiging) Reigerstraat 37 2802EM Gouda
Mbo Rijnland Gouda Groen van Prinsterersingel 52 2805TE Gouda
Wellant MBO Gouda Ronsseweg 555 2803ZK Gouda
Essenzo Opleidingen (Hoofdvestiging) Kattensingel 70 2801CD Gouda

Gemeente Gouda

De gemeente Gouda vormt een kernregio binnen de regio Het Groene Hart, gezamenlijk met de gemeente Alphen aan de Rijn. Gouda heeft zo een belangrijke functie als onderwijsgemeente en telt hierdoor vele scholen (in totaal 40); van basisonderwijs tot hoger beroepsonderwijs. De gemeente is trots op het onderwijs en wil de kwaliteit graag behouden en waar mogelijk verbeteren. Zo ontstaat er in de loop der jaren steeds beter onderwijs, met een betere Goudse economie als effect, waar cultuurbehoud een voorname rol in speelt.

Cultuureducatie

Voor Gouda is er niets belangrijker dan cultuur. De gemeente staat onder andere bekend door zijn kaas (Goudse kaas) en vele andere (streek)producten, zoals stroopwafels en Gouds plateel. Om de cultuur een warm hart toe te dragen en te behouden, investeren verschillende organisaties in Gouda in cultuureducatie. Deelnemende partijen hierbij zijn: De Goudse Schouwburg, Groene Hart Archieven, BAM (samenwerkingsverband van de Bibliotheek Gouda, de Groene Hart Archieven en Museum Gouda), Kunstpuntgouda en Museum Gouda. Een aparte positie binnen de cultuureducatie is weggelegd voor Kunstpuntgouda. Deze organisatie biedt onderwijs aan kinderen, jongeren en volwassenen op allerlei vakgebieden: van beeldende kunst tot muziek. De lessen worden verzorgd door professionals en zijn er op gericht om de cursisten iets bij te brengen. Veel scholen in gemeente Gouda maken dankbaar gebruik van de aanwezige middelen voor cultuureducatie, zodat hun leerlingen bewust worden van de Goudse cultuur.

Verscheidene stromingen

In Gouda zijn er tal van verschillende basisscholen aanwezig. De basisscholen concentreren zich op een bepaalde denkrichting, gebaseerd op een bepaald geloof, idee of levensovertuiging. Tevens zijn er scholen aanwezig die onderwijs verlenen aan de hand van een bepaalde visie, zoals Jenaplanschool de Carrousel en Daltonbasisschool de Casimirschool. De verschillende levensovertuigingen uiten zich in de aanwezigheid van rooms-katholieke, protestants-christelijke, gereformeerde en islamitische scholen. De islamitische school, genaamd Al Qalam, maakt deel uit van een landelijk overkoepelende organisatie; Islamitische Schoolbesturen Organisatie (ISBO). De andere scholen maken deel uit van andere organisaties die zich concentreren op Gouda en omgeving, zoals Stichting Klasse en SamenWerkingsVerband Primair Onderwijs Midden-Holland (SWV-PO-MH).

Verscheidene talenten

Om de talenten van de leerlingen volledig te benutten, wordt er op de middelbare scholen in Gouda extra aandacht besteedt aan talentontwikkeling. De middelbare scholen die zich in Gouda bevinden zijn: het Coornhert Gymnasium, De Goudse Waarden, het Driestar College, de Goudse Scholengemeenschap Leo Vroman, CSG Het Segment, het Carmelcollege Gouda en het Wellant College. De verschillende middelbare scholen kennen allen bepaalde onderwijsniveaus, maar komen op één front overeen: de leerling en zijn of haar ontwikkeling staat centraal.

Nadat de talenten volledig ontplooit zijn en de leerlingen hun diploma hebben behaald, kunnen zij terecht bij instellingen voor middelbaar of hoger beroepsonderwijs in Gouda. Mbo-scholen in Gouda zijn: het Wellant College, het Albeda College en het ID College Gouda. Voor hoger beroepsonderwijs kan men terecht bij hogeschool Driestar. Dit is een hogeschool met een reformatorische identiteit die de PABO aanbiedt. Hier worden tevens workshops en cursussen verleent, waardoor de school een begrip is geworden in de wijde omtrek. Belangrijk voor de school is zijn identiteit: school en kerk gaan samen.