Onderwijsgids Hardenberg

Adressen - Contactinformatie - Schoolgidsen - Vacatures - Websites - Soort onderwijs - Identiteit

Naam Adres Postcode, plaats  
Zeven Linden College Langewijk 166 7701AK Dedemsvaart
CNBS Windesheim (Hoofdvestiging) Kloosterdijk 150 7693PR Sibculo
Openbare Basisschool Prinses Irene (Hoofdvestiging) Hattemattestraat 7 7783BM GRAMSBERGEN
Christelijk Daltonschool De Groen (Hoofdvestiging) Langewijk 436 7701AT Dedemsvaart
Cantecleer (Hoofdvestiging) Schoolstraat 32 7694AX Kloosterhaar
Basisschool Prinses Margriet (Hoofdvestiging) Kruizingastraat 19 7707BW Balkbrug
Openbare Basisschool Het Kompas (Hoofdvestiging) De Tjalk 2 7701LP Dedemsvaart
Basisschool de Eiber (Hoofdvestiging) Eiberweg 2 7701VE Dedemsvaart
School voor Speciaal Basisonderwijs De Vonder (Hoofdvestiging) Veenstraat 2 7776BE Slagharen
Katholiek Basisschool De Kwinkslag Vergouwlaan 5 7776BA Slagharen

Gemeente Hardenberg

De gemeente Hardenberg omslaat veel woonkernen en dus veel onderwijskernen. In de verschillende woonkernen bevinden zich (basis)scholen die zorgen voor de ontwikkeling van het kind. Woonkernen zoals Hardenberg en Dedemsvaart kennen een groot aantal scholen, terwijl andere dorpen binnen de gemeente, zoals Bergentheim en Balkbrug slechts basisscholen kennen. Zo is het onderwijs vooral geconcentreerd in twee steden: Hardenberg en Dedemsvaart.

Onderwijsstad Hardenberg

De stad Hardenberg is oprecht een onderwijsstad te noemen; binnen de gemeente, maar ook binnen de regio. Op deze manier heeft de stad een groot verzorgingsgebied en biedt het regionaal onderwijs aan. In de stad bevindt zich naast basisscholen ook een aantal middelbare scholen. Voor christelijk voortgezet onderwijs kunnen leerlingen terecht bij twee middelbare scholen: het Greijdanus College en het Vechtdal College. Het Greijdanus College te Hardenberg is een nevenvestiging van de hoofdvestiging in Zwolle. In Hardenberg is er sprake van kleinschalig onderwijs, zodat de leerling een fijne leeromgeving kent. Dit geldt eveneens voor het Vechtdal College, met twee locaties in de gemeente Hardenberg en één in de gemeente Ommen. Voor niet-religieus onderwijs kan men terecht bij De Nieuwe Veste, een onderwijsorganisatie met ook een vestiging in Coevorden. De locatie in Hardenberg is gesitueerd aan de Piet Heinsstraat (vernoemd naar de Nederlandse zeeheld Piet Hein).

Tevens zijn er instellingen voor middelbaar beroepsonderwijs. Eén van deze instellingen is AOC De Groene Welle. Dit is zowel een middelbare school als een mbo-school. Leerlingen die van de natuur houden en daar graag mee bezig zijn, kunnen op deze ‘groene’ school terecht. Hier worden ze onderwezen in de natuur en kunnen ze vervolgens een mbo-opleiding volgen die bij hun interesse aansluit. Uniek aan de locatie in Hardenberg (het AOC heeft ook een locatie in Zwolle) is de opleiding Zorgbedrijf. Ook de specialisatie Varkenshouderij is uniek in zijn soort. De Groene Welle te Hardenberg onderscheidt zich op deze manier van de andere aanwezige mbo-school in Hardenberg, te weten het Alfa College. Dit is een regionaal opleidingscentrum voor scholen in Groningen, Drenthe en Overijssel. In Hardenberg worden er zeventig opleidingen aangeboden. In totaal is het Alfa College goed voor 160 opleidingen in de gemeenten Groningen, Assen, Hardenberg en Hoogeveen.

‘Onderwijssubkern’ Dedemsvaart

De plaats Dedemsvaart speelt ten opzichte van onderwijsstad Hardenberg een ondergeschikte rol in de gemeente. Toch telt het dorp, met circa 12.000 inwoners, een omvangrijke bevolking. Op dit gebied doet het nauwelijks onder voor de stad Hardenberg, waar circa 19.000 mensen woonachtig zijn. Op het gebied van onderwijs doet Dedemsvaart dat gedeeltelijk wel. Toch is er een aantal scholen binnen het dorp dat uitstekend onderwijs verleent. Een voorbeeld hiervan is basisschool De Regenboog. Deze school bevindt zich in hartje Dedemsvaart, zodat het goed te bereiken is voor kinderen. Zoals de naam al veronderstelt, is dit een kleurrijke school. Een andere basisschool is ’t Kompas, dat kinderen probeert de weg te wijzen in hun nabije toekomst en ze hierbij vaardigheden aanleert. Het is daarbij een openbare basisschool, zodat de leerlingen wel een richting krijgen aangewezen, maar de concrete invulling bij henzelf ligt. Op deze manier kan iedereen zichzelf zijn op ’t Kompas.

Naast basisscholen is er ook (een locatie van) een middelbare school in Dedemsvaart. Dit is het hiervoor benoemde Vechtdal College.