Onderwijsgids Heerlen

Adressen - Contactinformatie - Schoolgidsen - Vacatures - Websites - Soort onderwijs - Identiteit

Naam Adres Postcode, plaats  
Gymnasium voor het Bernardinuscollege (Hoofdvestiging) Akerstraat 95 6417BK HEERLEN
REA College CRAFT Education (Nevenvestiging) Ruys de Beerenbroucklaan 29 6417CC HEERLEN
UNIK mbo onderwijs (Hoofdvestiging) Bekkerweg 71 6417BT HEERLEN
Sintermeertencollege Scholengemeenschap voor Lyceum Havo Mavo (Nevenvestiging) Mgr. Schrijnenstraat 20 6417XZ HEERLEN
Compass voor Atheneum Havo en Mavo locatie Vrijeschool Parkstad (Nevenvestiging) Drieschstraat 1 6412XX HEERLEN
Herlecollege Scholengemeenschap voor Vmbo (Nevenvestiging) Schandelermolenweg 21 6415GG HEERLEN
Taalschool de WereldDelen (Nevenvestiging) Gaffelhof 73 6418KC HEERLEN
Emmacollege voor Havo Mavo Vbo Lwoo (Nevenvestiging) Schandelermolenweg 21 6415GG HEERLEN
Emmacollege voor Havo Mavo Vbo Lwoo (Nevenvestiging) Steenkoolstraat 2 6432BG HOENSBROEK
Mgr. Hanssen Hoensbroek (Nevenvestiging) Zandbergsweg 115 6432CC HOENSBROEK

Gemeente Heerlen

Na een bloeitijd wat betreft de mijnindustrie hoopt de gemeente Heerlen een nieuwe bloeitijd mee te maken in de vorm van kennisintensieve industrie. Voor een vernieuwde bloeitijd is er goed onderwijs nodig. Dit onderwijs wordt geleverd door vele scholen binnen de gemeente en is gericht op intensivering van kennis. Op deze manier hoopt de gemeente een steeds importantere rol te spelen binnen de regio Zuid-Limburg en Limburg, om uiteindelijk een welvarende gemeente in Nederland te vormen. Mede dankzij stimulans van de Nederlandse overheid in de vorm van plusregio is Heerlen steeds beter in het verlenen van kwalitatief onderwijs.

Innoverend onderwijs

Vele scholen in Heerlen maken deel uit van de onderwijsorganisatie INNOVO. Dit is een koepelorganisatie voor scholen in zowel Midden- als Zuid-Limburg en biedt aan circa 10.000 leerlingen onderwijs. Omdat omgevingen van scholen een unieke kleurplaat zijn, probeert de organisatie deze kleurplaat invulling te geven door passend onderwijs te bieden. Op deze manier ontstaat er onderwijs die bij de cultuur binnen een dorp of stad past. Zo heerst er een groot verschil tussen een stadsschool in Heerlen of een dorpsschool in een nabijgelegen ‘gehucht’. Door verschillende kleuren te gebruiken, zoals vrijheid en verantwoordelijkheid, geeft de organisatie vorm aan het onderwijs. De missie van de koepelorganisatie luidt: “inspireren om te leren”. Omdat ieder mens uniek is, wordt er op de scholen onderwijs op maat aangeboden en kunnen de kinderen zichzelf zijn, zodat uiteindelijk ‘goed onderwijs tot de derde ontstaat’: goed voor de leerling, goed voor de leerkracht en goed voor de omgeving. Door het scheppen van een stimulerende omgeving kunnen de kinderen van INNOVO-scholen zich ontwikkelen en bijdragen aan het vernieuwende idee binnen de gemeente Heerlen.

Een andere onderwijsinstelling die innoverend onderwijs verleent is Stichting Voortgezet Parkstad Limburg (SVO|PL). Een aantal middelbare scholen uit Heerlen maakt hier deel van uit, zoals het Bernardinus College en het Herle College. De eerstgenoemde is een school die onderwijs op havo-, vwo- en gymnasiumniveau verleent, terwijl het Herle College vmbo-niveau aanbiedt. Het Herle College heeft twee vestigingen in Heerlen, te weten: locatie Herle en locatie Thermen.

Specialiserend onderwijs

Nadat er innovatie heeft plaatsgevonden op de primaire en secundaire onderwijsinstellingen is het aan de leerling om een beroepsopleiding te kiezen. In de gemeente Heerlen kan dit zowel op mbo- als hbo-niveau. De aanwezige mbo-instelling in Heerlen is het zogenaamde Arcus College. Dit college biedt circa 200 verschillende opleidingen aan vele studenten aan. De instelling heeft verschillende vestigingen in Heerlen, Maastricht en Sittard en is een gigant in Limburg. Een andere gigant in Limburg is de Zuyd Hogeschool. Deze hogeschool kent negen verschillende faculteiten en overkoepelt ook andere hogescholen, zoals een toneelacademie en een conservatorium. In de vestiging van Zuyd Hogeschool te Heerlen worden er 21 bachelor- en 2 master-opleidingen aangeboden. Veel van deze opleidingen zijn gericht op techniek en gezondheid; zo zijn de masteropleidingen: Advanced Nursing Practice en Arts Therapies. Door toename aan technisch geschoolden kan de economie in Heerlen steeds meer vorm aannemen en zich richten op vernieuwing van de industrie, iets wat de gemeente als muziek in de oren zal klinken.