Onderwijsgids Hengelo

Adressen - Contactinformatie - Schoolgidsen - Vacatures - Websites - Soort onderwijs - Identiteit

Naam Adres Postcode, plaats  
Hogeschool Tio Hengelo (Nevenvestiging) Julianalaan 9 7553AB Hengelo
R.K. Daltonbasisschool St. Plechelmus (Hoofdvestiging) Wilbertstraat 15 A 7556WH Hengelo
OBS Woolderschool (De Piramide) (Nevenvestiging) Semmelweisstraat 42 7555NT Hengelo
Rooms Katholieke Basisschool De Hunenborg (Hoofdvestiging) Harmsveldweg 4 7556LL Hengelo
Penta College Krabbenbosweg 91 7555ED Hengelo
Penta College Sportlaan Driene 8 10 7552HA Hengelo
Expeditiewijz (Hoofdvestiging) F. Hazemeijerstraat 300 7555RJ HENGELO OV
Educared Erkend Opleiden B.V. (Nevenvestiging) Enschedesestraat 47 7551EJ HENGELO OV
Expeditiewijz (Nevenvestiging) F. Hazemeijerstraat 300 7555RJ HENGELO OV
Educared Erkend Opleiden B.V. (Hoofdvestiging) Mosweg 19 7556PG HENGELO OV

Gemeente Hengelo

De gemeente Hengelo staat in de volksmond ook wel bekend als ‘metaalstad’, waar onderwijs met betrekking tot industrie van groot belang is. Zo zijn er verschillende scholen die zich richten op het traditionele karakter van Hengelo (metaalindustrie), maar er zijn juist ook scholen die het totaal anders doen en streven naar innovatie. Op deze manier heeft de gemeente Hengelo een grote variatie aan scholenaanbod en is er voor ieder talent genoeg ruimte om zich volledig te ontwikkelen tot een volwaardig deelnemer van de Hengelose (en Nederlandse) maatschappij. 

Innovatief onderwijs

Voor veel scholen in Hengelo is het van belang om innovatief onderwijs te verlenen. Op deze manier wordt er bijgedragen aan de vernieuwde functie van de gemeente binnen de kenniseconomie van Nederland. Dit innovatief onderwijs begint al op de basisschool, waar organisaties als Stichting Scholengroep Primato en Stichting MarCanT een voorname rol spelen. Nadat een kind basisonderwijs is genoten, kan hij of zij kiezen voor een middelbare school in Hengelo. Er is een aantal onderwijsorganisaties die hieraan bijdraagt, zoals PoVo Hengelo. Deze organisatie helpt bij het soepel verlopen van de overgang van basisonderwijs naar voortgezet onderwijs en verleent informatie betreffende deze overgang. Belangrijke onderwijsorganisaties voor het voortgezet onderwijs zijn: openbare scholengemeenschap (OSG) Hengelo en scholengroep Carmel Hengelo. De organisaties overkoepelen meerdere middelbare scholen en staan voor eigentijds, innovatief onderwijs in Hengelo en omgeving. Zo worden kinderen zo goed mogelijk voorbereid op hun toekomst.

 Traditioneel onderwijs

Van oudsher is Hengelo een gemeente waar het vooral draait om de industrie. Toen de Industriële Revolutie in Nederland op gang kwam, werd Hengelo een belangrijke gemeente waar men vooral aan metaalindustrie deed. Deze belangrijke rol komt nog steeds terug in het onderwijsaanbod: in Hengelo is veel ‘metaalonderwijs’. Een voorbeeld hiervan is het regionaal opleidingscentrum (ROC) van Twente. Deze heeft een locatie in Hengelo (de Gieterij) waar ook verschillende technische bedrijven en centra zijn gevestigd, zoals STODT en Kenteq. Op deze manier is er een samenwerking tussen onderwijs en beroepspraktijk.

Een andere onderwijsorganisatie verzorgt ook onderwijs gericht op metaal. De Stichting Metaal- en Electroopleidingen in Twente zorgt voor een goede overgang van vmbo naar mbo en verzorgt onderwijscursussen in de metaal- en electrobranche. Zo worden leerlingen goed voorbereid op het aanwezige onderwijs en worden hun kwaliteiten goed benut. Dit gebeurt onder andere op de Spindel te Hengelo. Dit is een vmbo-school waarvan de naam (Spindel) is afgeleid uit de metaalbranche; spindel betekent spil of as. Met deze naam wordt, naar eigen zeggen, de verbinding gelegd met de metaalstad Hengelo en tegelijkertijd onderwijs verleent aan de hand van een spilfunctie: het vmbo vormt een overgang tussen het basisonderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs of het hoger beroepsonderwijs.

Kleinschalig onderwijs

Naast innovatief en traditioneel onderwijs staat kleinschalig onderwijs centraal. Dit is van belang bij basisscholen, maar ook bij beroepsopleidingen. Zo bevindt zich in de gemeente Hengelo een kleinschalige hogeschool, genaamd Tio. Deze hogeschool staat, evenals vele andere scholen in Hengelo, voor innovatief onderwijs. De school onderscheidt zich echter door het kleinschalige karakter. Er kunnen verschillende opleidingen gevolgd worden aan de hogeschool, voornamelijk gericht op toerisme en marketing.