Onderwijsgids Hilversum

Adressen - Contactinformatie - Schoolgidsen - Vacatures - Websites - Soort onderwijs - Identiteit

Naam Adres Postcode, plaats  
Godelindeschool (Hoofdvestiging) Mozartlaan 6 1217CN Hilversum
Titus Brandsmaschool (Hoofdvestiging) Lopes Diaslaan 87 1222VC Hilversum
Sterrenschool Hilversum (Hoofdvestiging) Huygenstraat 35 1222TJ Hilversum
Chr. Brede Basisschool Avonturijn (Hoofdvestiging) De Melkfabriek 5 1221CE Hilversum
Montessorischool Zuid J.P. Coenstraat 41 1215AB Hilversum
OBS Elckerlyc (Hoofdvestiging) Schuttersweg 36 1217PZ Hilversum
Nassauschool (Hoofdvestiging) Merelstraat 45 1223NS Hilversum
College op Maat Larenseweg 127 1221CL Hilversum
Hilfertsheem College Lieven de Keylaan 58 1222LH Hilversum
De Savornin Lohman Van Ghentlaan 51 1215PN Hilversum

Gemeente Hilversum

De gemeente Hilversum staat ook wel bekend als ‘mediagemeente’ en kent een hoog concentratie aan publieke omroepen. De vestiging van deze omroepen wordt onder andere in stand gehouden door het uitstekende onderwijs dat binnen de gemeente verleent wordt. Dit onderwijs is onder meer gericht op het voorbereiden op de technische, schone en publieksgerichte omgeving van Hilversum. Naast media speelt ook de industrie een belangrijke rol voor de hoofdgemeente van Het Gooi. Dit kwalitatieve onderwijs trekt leerlingen vanuit de wijde omtrek naar de mediastad.

Verenigde scholen

Binnen de gemeente Hilversum zijn de vele scholen verenigd in verschillende overkoepelende organisaties. Eén van deze organisaties is de Verenigde Scholen J.A. Alberdingk Thijm. Dit is een onderwijsorganisatie voor primaire en secundaire scholen in Het Gooi. Een aantal middelbare scholen die van deze organisatie lid zijn, is: het Alberdingk Thijm College, het St. Aloysius College, Groot Goylant, Mediaschool en International School Hilversum. Ook maakt het kleinschalige ICT Campus deel uit van de onderwijsorganisatie. Op het ICT Campus worden drie verschillende opleidingen aangeboden: Medewerker Beheer ICT, ICT Beheerder en Applicatieontwikkelaar. Ook zijn er vele basisscholen lid van de organisatie. Op deze basisscholen wordt vaak al Engels gesproken en geleerd in groep één. Zo leren de kinderen steeds meer te ‘dealen’ met het internationaalgerichte, media-gekke Hilversum. Een ander samenwerkingsverband in de omgeving van Het Gooi is Unita, een Samenwerkingsverband voor Passend Onderwijs. Het doel van Passend Onderwijs is het bieden van kwalitatief onderwijs aan leerlingen die het extra nodig hebben.

Aparte positie

De hiervoor genoemde Mediaschool heeft een aparte positie binnen voortgezet onderwijs in de gemeente. De Mediaschool is een kleinschalige school waar onderwijs in klas 3 en 4 van het vmbo wordt verleent. Dit onderwijs is gericht op Media, Vormgeving & ICT. Hier wordt duidelijk gewerkt aan de toekomst en kunnen leerlingen zich goed voorbereiden op het omvangrijke aanbod van media-opleidingen in Hilversum. 

Media

De media is een niet weg te deken begrip binnen de gemeente Hilversum. Dit thema wordt onder andere aangegrepen door de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU). Deze heeft een nevenvestiging in Hilversum, die ook wel bekend staat als Hogeschool voor de Kunsten Utrecht – Faculteit Kunst, Media & Technologie Hilversum. Hier worden twaalf verschillende opleidingen aangeboden die media betreffen. Tevens wordt er een masteropleiding aangeboden die in trek is bij zowel Nederlandse als internationale studenten. Deze masteropleiding wordt geaccrediteerd door de Open University in Groot-Brittannië en heet Master of Arts in Creative Design for Digital Cultures. De masteropleiding kent verschillende specialisaties.

Een andere nevenvestiging is het MBO College Hilversum, een dochterschool van het ROC Amsterdam. Hier staan, evenals bij de hogeschool, mediagerichte studies centraal.

Nadat studenten hun mediagerichte studie hebben afgerond kunnen zij terecht bij de Media Academie om extra cursussen te volgen en ervaring op te doen. Deze academie is gericht op het verlenen van cursussen op het gebied van bijvoorbeeld Camera & Regie en Journalistiek. Door middel van trainingen worden jonge professionals verder opgeleid en kunnen zij gemakkelijker aan een baan komen in de mediastad, aangezien zij gespecialiseerd zijn. Voor andere professionals is het zogenaamde TVCollege. Dit college is er voor werkenden die geen tijd hebben overdag, waardoor het onderwijs ’s avonds of in weekenden verleent wordt. Het TVCollege biedt zowel opleidingen voor als achter de camera.