Onderwijsgids Hoorn

Adressen - Contactinformatie - Schoolgidsen - Vacatures - Websites - Soort onderwijs - Identiteit

Naam Adres Postcode, plaats  
Al Amana Hoorn (Hoofdvestiging) Hanebalk 1 1628MA Hoorn
Oecumenische basisschool Het Spectrum (Hoofdvestiging) Volkerakweg 1 1628XH Hoorn
De Eenhoorn Speciaal Onderwijs voor ZML en MG (Hoofdvestiging) Abbingstraat 1 a 1623LV Hoorn
Atlas College (Hoofdvestiging) Bontekoestraat 3 1623LL Hoorn
OBS KlimOp (Hoofdvestiging) Akkerwinde 74 1689NW Zwaag
Montessorischool de Flierefluiter (Hoofdvestiging) Akkerwinde 57 1689NV Zwaag
Clusius College Hoorn (Nevenvestiging) Blauwe Berg 1 A 1625NT Hoorn
Jenaplanschool de Tandem Boedijnhof 1 1628SB Hoorn
SVPO Hoorn-Ida Gerhardt Academie (Nevenvestiging) Blauwe Berg 13 1625NT HOORN NH
Al Amana Hoorn (Nevenvestiging) Hanebalk 1 1628MA HOORN NH

Gemeente Hoorn

De ex-groeikern Hoorn, gelegen aan het Markermeer, is met bijna 72.000 inwoners een grote gemeente binnen de provincie Noord-Holland. Deze grootsheid beperkt zich niet alleen tot het inwonersaantal, maar strekt zich ook uit over andere gebieden, zoals het onderwijs. In de gemeente Hoorn zijn er dan ook verschillende scholen aanwezig die allen staan voor een bepaald karakter. Dit karakter is ontstaan in de loop der jaren en draagt bij aan de maatschappij in Hoorn.

Oud & nieuw

De gemeente Hoorn bestaat in 2016 vierhonderd jaar. De gemeente heeft, vanwege zijn leeftijd, al veel ervaring wat betreft onderwijs. Er zijn verschillende oude scholen aanwezig binnen de gemeente, maar er vindt ook veel vernieuwing plaats. Dat er al in de 14e eeuw een school was in Hoorn, blijkt uit een 14e eeuwse tekst waarin staat: ‘die schole te Hoerne’. Het gaat hier om De Grote School, waarvan het onduidelijk is waar deze precies lag. De eeuwen die volgden kwamen er steeds weer scholen bij en verdwenen oude scholen. Onderwijl kwam er ook het recht voor meisjes om naar school te gaan, en ontstonden de eerste moderne scholen. Zo ontstond er in 1915 de 1e burgerschool voor meisjes, tegelijk met de 1e burgerschool voor jongens, die later samengingen onder de noemer 1e burgerschool – voor jongens en meisjes. Hedendaags zijn er in Hoorn nog steeds scholen te vinden met een lange geschiedenis. Tevens zijn er nieuwe scholen bij gekomen. Een aantal van deze scholen valt onder de onderwijsorganisatie Stichting Talent, gericht op openbaar primair onderwijs. Voor scholen met een christelijke grondslag kun je terecht bij Stichting Penta. De onderwijsorganisaties gebruiken ervaringen uit het verleden om modern en eigentijds onderwijs te bieden, zodat de leerlingen van de scholen zich op een goede manier voorbereiden op de Hoornse maatschappij.

Ouder & Nieuwer

Wanneer de leerlingen van basisscholen ouder worden, kunnen zij naar de nieuwere middelbare scholen in Hoorn. In de gemeente zijn er twee middelbare scholen aanwezig: het Atlas College en het Tabor College. De scholengemeenschappen hebben verschillende locaties voor het vmbo en havo/vwo. Voor het Atlas College zijn dit Locatie Copernicus (vernoemd naar de wiskundige en astronoom Nicolaas Copernicus) en Locatie OSG, voor het Tabor College zijn dit Locatie Oscar Romero (vernoemd naar aartsbisschop Óscar Romero) en Locatie Werenfridus (vernoemd naar Sint Werenfried van Elst).

Nadat de leerlingen voortgezet onderwijs hebben gevolgd, kunnen zij in Hoorn alleen nog terecht voor middelbaar beroepsonderwijs. In Hoorn bevindt zich een vestiging van het regionaal opleidingscentrum het Horizon College. Hier worden vele opleidingen aangeboden die zich uitstrekken over vele vakgebieden, zodat er voor ieder talent een mogelijkheid is om zich te ontwikkelen.

Speciaal onderwijs

Vaak wordt er weinig aandacht besteedt aan speciaal onderwijs, maar binnen de gemeente Hoorn is niets minder waar. Hier bevinden zich verschillende instellingen voor zeer moeilijk lerende kinderen, zowel op niveau van basisonderwijs als voortgezet onderwijs. Eén van deze scholen is De Eenhoorn, met twee locaties in Hoorn. Dit is een basisschool voor moeilijk lerende kinderen. De kinderen van deze school kunnen doorstromen naar een aangesloten school voor voortgezet onderwijs, genaamd De Stormvogel. Dit is een instelling voor voortgezet speciaal onderwijs, gesitueerd aan de van Oostzanenstraat. Een andere school voor voortgezet speciaal onderwijs in Hoorn is De Spinaker. Deze school maakt geen deel uit van het samenwerkingsverband De Eenhoorn/De Stormvogel.