Onderwijsgids Katwijk

Adressen - Contactinformatie - Schoolgidsen - Vacatures - Websites - Soort onderwijs - Identiteit

Naam Adres Postcode, plaats  
Openbare Basisschool de Dubbelburg (Nevenvestiging) Nassaulaan 1 2231VW Rijnsburg
Openbare Basisschool De Dubbelburg Luit Katlaan 5 2235SN Valkenburg
Openbare Basisschool De Dubbelburg (Hoofdvestiging) Valkenhorst 2 2235BW Valkenburg
Sjaloomschool (Hoofdvestiging) Stadhoudersdreef 65 2224BP Katwijk
Daltonschool Katwijk (Nevenvestiging) van Lierestraat 2 2221SC KATWIJK ZH
Koningin Emmaschool (Nevenvestiging) Smidstraat 27 2231EK RIJNSBURG
Prins Willem-Alexanderschool (Nevenvestiging) Parsstraat 1 -3 2221SM KATWIJK ZH
Gasp De Colignyschool (Nevenvestiging) Weth F E Meerburg sr kd 38 2225VB KATWIJK ZH
OBS De Verrekijker (Nevenvestiging) 1e Mientlaan 33 2223LG KATWIJK ZH
Yuverta (Nevenvestiging) Laan van Verhof 1 2231BZ RIJNSBURG

Gemeente Katwijk

De Zuid-Hollandse gemeente Katwijk, bekend om zijn duinen, is een middelgrote gemeente met circa 63.000 inwoners. Deze inwoners dragen bij aan de onderwijscultuur binnen de gemeente. Er zijn circa dertig scholen in de gemeente: van basisschool tot mbo-school. De scholen dragen allen bij aan de diversiteit en homogeniteit van de gemeente, waar onder andere de visserij een importante rol speelt.

Denkstromingen

De verschillende basisscholen in Katwijk zijn gebaseerd op vele uiteenlopende denkstromen; zo zijn er openbare basisscholen, maar ook protestants-christelijke of katholieke basisscholen. Al deze scholen dragen bij aan het milieu in Katwijk. De basisscholen die een hervormde grondslag kennen, zijn: de Groen van Prinstererschool, de van der Brugghenschool, de Oranjeschool, Prins Mauritsschool, Prins Willem Alexanderschool, de Rehobothschool en de ds. R.P.A. Rutgersschool. Een groot deel van deze scholen maakt deel uit van de overkoepelende onderwijsorganisatie Hervormde Scholen Katwijk (HSK). Dat er zoveel hervormde scholen aanwezig zijn komt onder andere door het grote aantal hervormden binnen de gemeente. Zo kent de gemeente de grootste hervormde gemeente van Nederland, met circa 18.000 leden.

Naast hervormde scholen, zijn er ook andere scholen die de bijbel als leidraad nemen. De meeste scholen in de gemeente die dit doen, maken deel uit van de Vereniging voor Protestants Christelijk Basisonderwijs (PCBO) Katwijk of de Vereniging voor Christelijk onderwijs Valkenburg.

Naast het christelijk onderwijs is er ook openbaar onderwijs. Deze vorm van onderwijs is relatief gezien nauwelijks aanwezig in het sterk religieuze Katwijk. Er zijn daarom maar twee openbare scholen: OBS de Kruider en De Dubbelsprong (met twee locaties: in Rijnsburg en in Valkenburg). Beide scholen worden overkoepelt door een onderwijsorganisatie dat opereert in een gebied waar Katwijk ook in ligt. Deze organisatie  draagt de naam Stichting Openbaar BasisOnderwijs Duin- en Bollenstreken (afgekort als OBODB).

Kernonderwijs

Het onderwijs in de gemeente Katwijk wordt in verschillende woonkernen verleent, zodat er sprake is van ‘kernonderwijs’. De verschillende woonkernen van de gemeente zijn: Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg. Opvallend genoeg bevinden de meeste middelbare scholen zich in Katwijk, terwijl er geen één in Valkenburg te vinden is. Een deel van de middelbare scholen in Katwijk maakt deel uit van VCVO-Katwijk, wat staat voor Vereniging Christelijk Voortgezet Onderwijs te Katwijk en omstreken. Leden van deze organisatie: het Andreas College (met locatie Rijnmond en Pieter Groen) en Limes Praktijkonderwijs. De andere christelijke middelbare scholen in Katwijk maken geen deel uit van deze organisatie, maar zijn even belangrijk voor het onderwijsklimaat in de gemeente.

Naast basisscholen en middelbare scholen zijn er ook mbo-scholen in Katwijk. Dit is onder andere het ID College, met vestigingen door heel Zuid-Holland. De vesting in Katwijk is klein en gezellig, aangezien iedereen elkaar kent. Op deze locatie worden drie opleidingen aangeboden: Aankomend Verkoopmedewerker, Arbeidsmarktgekwalificeerde Assistent en Zorghulp (allen niveau 1). De andere mbo-school maakt deel uit van de STC-groep en biedt opleidingen gericht op visserij en zeevaart aan door heel Nederland. Op de locatie in Katwijk worden, aangezien de gemeente een echte vissersgemeente is, de mbo-opleidingen Zeevaart en Zeevisvaart aangeboden. Doordat er op deze locatie onder andere een visverwerkingslokaal en een zeevissimulator aanwezig zijn, worden de studenten goed voorbereid op hun toekomst, aangezien ze met de modernste technieken leren werken.