Onderwijsgids Lansingerland

Adressen - Contactinformatie - Schoolgidsen - Vacatures - Websites - Soort onderwijs - Identiteit

Naam Adres Postcode, plaats  
RK Basisschool De Poolster (Nevenvestiging) Esdoornlaan 11 2651RC Berkel en Rodenrijs
Melanchthon Business School (Hoofdvestiging) Wilgenlei 2 B 2665KN Bleiswijk
Christelijke Basisschool de Parel (Hoofdvestiging) Westersingel 2 2651CP Berkel en Rodenrijs
Christelijke Basisschool De Wiekslag (Hoofdvestiging) IJsvogellaan 1 -3 2665ES Bleiswijk
Christelijke Basisschool De Poort (Hoofdvestiging) Dorpsstraat 44 2665BJ Bleiswijk
EchtNederlands B.V. (Nevenvestiging) Albert Schweitzerpad 1 2652EB BERKEL EN RODENRIJS
IKC Cadans Berkel (Nevenvestiging) Westersingel 2 2651CP BERKEL EN RODENRIJS
IKC Cadans Berkel (Hoofdvestiging) Westersingel 2 2651CP BERKEL EN RODENRIJS
EchtNederlands B.V. (Hoofdvestiging) Albert Schweitzerpad 1 2652EB BERKEL EN RODENRIJS
Melanchthon Christelijke Scholengemeenschap voor gymnasium atheneum havo en vmbo (Nevenvestiging) De Zijde 3 2662EB BERGSCHENHOEK

Gemeente Lansingerland

De gemeente Lansingerland is met circa 57.000 inwoners een middelgrote gemeente in Zuid-Holland. Deze inwoners zijn voor een deel kinderen die onderwijs nodig hebben. Het onderwijs wordt binnen de gemeente verleent in verschillende woonkernen, zoals Bergschenhoek (tevens hoofdplaats van de gemeente) en Bleiswijk. Mede dankzij de gemeente neemt het aantal scholen toe.

Gemeenteplan

Om de kwaliteit van het onderwijs binnen de gemeente te stimuleren, heeft de gemeente zelf een plan opgezet. Dit plan, dat de naam Integraal Huisvestingsplan Primair Onderwijs draagt, is bedoelt voor het verbeteren van scholen. De scholen krijgen hierdoor een betere uitstraling waarin er ruimte is voor een positieve leeromgeving voor de leerlingen. Op deze manier draagt de gemeente bij aan verbetering van het onderwijs, mede dankzij de nieuwe gebouwen die geleverd worden aan oude en nieuwe basisscholen.

Verdeeldheid & overeenkomst

De bestaande scholen in de gemeente Lansingerland verdelen zich over de woonkernen van de gemeente, waardoor verdeeldheid ontstaat. Toch heerst er ook overeenkomst; mede dankzij de aanwezige onderwijsorganisaties. Voor christelijk onderwijs is er stichting Spectrum, met scholen in Bergschenhoek, Bleiswijk en Berkel en Rodenrijs. In totaal zijn er elf scholen lid, waarvan vier in Bergschenhoek, vijf in Berkel en Rodenrijs en  twee in Bleiswijk. De vijf scholen in Berkel en Rodenrijs zijn voor een deel een afdeling van de christelijke basisschool Prins Johan Friso. Ook twee scholen in Bergschenhoek horen bij elkaar en zijn vestingen van de basisschool De Acker.

Naast overeenkomst op gebied van christelijk onderwijs, is er ook overeenkomst op gebied van openbaar onderwijs. Dit samenwerkingsverband is tot stand gekomen tussen verschillende basisscholen in de gemeente Lansingerland en omgeving. De onderwijsorganisatie, genaamd Scholengroep Holland (Stichting voor Openbaar Primair Onderwijs Holland), overkoepelt vier scholen in de gemeente Lansingerland. Hiervan bevinden zich twee in Bergschenhoek, één in Bleiswijk en één in Berkel en Rodenrijs. De school gesitueerd in Bleiswijk draagt de naam basisschool Anne Frank (vernoemd naar een bekend joods dagboekenschrijfster Anne Frank) en is een ‘wereldschool’. Dit blijkt onder andere uit het feit dat de school een uitwisselingsschool is: ieder jaar komen er circa 15 leerlingen vanuit Japan naar de school, terwijl leerlingen van de basisschool Anne Frank op hun beurt naar Japan gaan. De resterende leerlingen krijgen een project voorgeschoteld over Japan; beide initiatieven worden erg gewaardeerd.

Voortgezet

Na het basisonderwijs vindt er voortzetting van onderwijs plaats volgens het voortgezet onderwijs. Deze vorm van onderwijs is erop gericht om kinderen een passend niveau aan te bieden, zodat zij uiteindelijk een diploma behalen en naar een beroepsopleiding kunnen. In de gemeente Lansingerland zijn er verschillende middelbare scholen aanwezig. Een voorbeeld hiervan is het Wolfert PRO, een onderdeel van de Wolfert van Borselen Scholengroep. Deze school is een vmbo-school, wat wil zeggen dat er alleen niveaus betreffende het vmbo-onderwijs aanwezig zijn. Voor vwo- of havo-onderwijs, kunnen kinderen terecht bij een andere middelbare school, genaamd het Melanchton. Dit is een school met christelijke identiteit, vernoemd naar Philipp Melanchton (een theoloog en tevens rechterhand van Maarten Luther).

Om hun onderwijscarrière verder voort te zetten, moeten gediplomeerden naar andere gemeenten in de buurt, zoals Rotterdam of Delft. Wel kunnen er mbo-opleidingen gevolgd worden binnen de gemeente. Dit kan aan de Melanchton Business School en aan het Edudelta College.