Onderwijsgids Oss

Adressen - Contactinformatie - Schoolgidsen - Vacatures - Websites - Soort onderwijs - Identiteit

Naam Adres Postcode, plaats  
Basisschool Pius X (Hoofdvestiging) Wilhelminalaan 20 5342GH Oss
Kindcentrum Sterrebos (Hoofdvestiging) Verdistraat 79 5343VC Oss
Daltonschool de Evenaar Rusheuvelstraat 75 5346JH Oss
Openbare Basisschool Mettegeupel (Hoofdvestiging) Litherweg 4 5346JD Oss
School de Brink (Hoofdvestiging) Leerlooierstraat 57 5345PK OSS
School de Brink (Nevenvestiging) Leerlooierstraat 57 5345PK OSS
't Kleurenbos (Nevenvestiging) Oude Litherweg 18 5346RT OSS
't Kleurenbos (Hoofdvestiging) Oude Litherweg 18 5346RT OSS
Peduca (Hoofdvestiging) Kruisstraat 58 a 5341HE OSS
Peduca (Nevenvestiging) Kruisstraat 58 a 5341HE OSS

Gemeente Oss

De gemeente Oss speelt een regionale voorzieningsrol als onderwijsverlener, naast zijn rol als
werk-, woon- en winkelgemeente. Vanwege dit feit kent de gemeente een belangrijke regionale positie en trekt het mensen uit de wijde omtrek. De gemeente telt vele basisscholen en meerdere middelbare scholen. Deze scholen dragen op hun beurt bij aan kennisverspreiding en het aantrekken van leerlingen naar de gemeente Oss.

Vele woonkernen

De gemeente Oss omvat vele woonkernen en heeft daarom veel verschillende basisscholen in de gehele gemeente, verspreid over de verschillende plaatsen. Om toch te zorgen dat er enige verbintenis heerst tussen de verschillende basisscholen zijn er verschillende onderwijsorganisaties in (onder andere) de gemeente Oss, zoals: Stichting Katholiek Basisonderwijs Oss (SKBO), Stichting Primair en OPTIMUS Stichting voor katholiek, protestants-christelijk en interconfessioneel primair onderwijs. De grootste speler op dit gebied is de eerstgenoemde stichting (SKBO), met 4200 kinderen en 400 medewerkers. De scholengemeenschap draagt bij aan het regionale voorzieningskarakter van de gemeente Oss en telt dertien verschillende basisscholen.

Een aparte plek is weggelegd voor de Filios Scholengroep (‘filios’ is kind in het Latijn). Deze is ontstaan uit een fusie  van Primair SKO en Nut op 1 januari 2016. Door de krachten te bundelen kunnen deze verschillende onderwijsorganisaties, vanwege diversiteit, één vernieuwende kracht vormen. De vijftien leden van de organisatie kunnen hun identiteit behouden, zoals katholiek of algemeen bijzonder.

Vele locaties

Eén van de instellingen die in Oss secundair onderwijs levert is het zogenaamde Het Hooghuis. Deze onderwijsinstelling valt onder de nationaal opererende onderwijsorganisatie Carmelcollege. Het Hooghuis heeft veel verschillende locaties: Stadion, West, Zuid, Den Bongerd, De Singel en het Mondriaan College. Op Het Hooghuis wordt er gewerkt aan ontplooiing. Zo heeft het Mondriaan College zogenaamde ‘mondriaanuren’. Hier kunnen leerlingen bijles krijgen, maar ook hun talenten verder ontwikkelen wanneer zij daar behoefte aan hebben. Op deze manier is er voor ieder wat wils. Een andere, kleinschaligere middelbare school is het Maaslandcollege. Deze school biedt onderwijs aan op vmbo-, havo- en vwo-niveau. De school  biedt tweetalig onderwijs aan, waarna de leerlingen in de bovenbouw het zogenaamde International Baccalaureate-programma kunnen volgen. Zo kunnen deze leerlingen bijdragen aan het regionale karakter van Oss en zelfs de gemeente verder ontwikkelen tot internationaal gerichte gemeente.

Nauwelijks beroepsonderwijs

In de gemeente Oss is er maar één onderwijsinstelling die beroepsonderwijs levert, genaamd ROC de Leijgraaf. Dit regionaal opleidingscentrum biedt verschillende opleidingen aan, voor zowel jongeren als volwassenen. Tevens is er plaats voor extra begeleiding op bijvoorbeeld het gebied van taal. Het ROC de Leijgraaf is op verschillende plaatsen in de stad te vinden, zoals bij de Euterpelaan, Schelversakker, Sweelinckstraat en Gasstraat Oost. De mbo-school heeft als motto “onderwijs maken we samen” en vindt samenwerking tussen leerlingen, maar ook leerkrachten, een belangrijke kernwaarde binnen het verlenen van onderwijs. Door het omvangrijke aanbod van het ROC komen er vele studenten uit de wijde omtrek naar Oss om er te studeren. Dit zorgt, naast een goede onderwijssfeer, ook voor een gezellige binnenstad. De stad Oss staat mede dankzij de vergroening steeds meer in de belangstelling van studenten en jong volwassenen, en vestigt hiermee een belangrijke naam in de provincie Noord-Brabant en omgeving.