Onderwijsgids Purmerend

Adressen - Contactinformatie - Schoolgidsen - Vacatures - Websites - Soort onderwijs - Identiteit

Naam Adres Postcode, plaats  
Altra College Waterland (Hoofdvestiging) Koggenland 100 1447CP Purmerend
Basisschool KlimOp (Hoofdvestiging) Karekietpark 28 1444HV Purmerend
Kindcentrum Lourdes (Hoofdvestiging) Jisperweg 52 1464NG Westbeemster
Kinderdagverblijf de Torenmolen Torenmolen 7 1444GE Purmerend
Clusius College Purmerend (Nevenvestiging) Aletta Jacobslaan 1 1442AG Purmerend
Montessori Onderwijs Purmerend (Hoofdvestiging) Salland 38 1447BT Purmerend
De Wilgenhoek (Hoofdvestiging) Middenpad 1 1461BW ZUIDOOSTBEEMSTER
WR-College B.V. (Nevenvestiging) Netwerk 71 1446WS PURMEREND
WR-College B.V. (Hoofdvestiging) Netwerk 71 1446WS PURMEREND
De Wilgenhoek (Nevenvestiging) Middenpad 1 1461BW ZUIDOOSTBEEMSTER

Gemeente Purmerend

De forensengemeente Purmerend is in trek bij veel werknemers (en gezinnen), waardoor het onderwijs een steeds grotere rol speelt binnen de gemeente. Door de bevolkingsgroei worden er steeds weer scholen gesticht, zodat er sprake is van modern onderwijs. De toename in scholenaanbod zorgt voor persoonlijke talentontwikkeling en draagt bij aan het zelfstandig worden van de gemeente. Op deze manier kan de gemeente Purmerend steeds meer een zelfstandig functionerende gemeente worden.

Nieuwe scholen

De scholen die gesticht worden zijn voornamelijk basisscholen. Dit komt doordat er veelal jonge gezinnen vanuit grote steden suburbaniseren naar de gemeente Purmerend, waardoor vergroening van de bevolking optreedt. Dit valt onder andere af te leiden uit de betrekkelijk jonge bevolkingsopbouw van de gemeente. Er is een aantal onderwijsorganisaties waar de nieuwe scholen zich kunnen aansluiten, te weten: Openbaar Primair en Speciaal Onderwijs (OPSO) Purmerend, Stichting Confessioneel Primair Onderwijs Waterland en Samenwerkingsverband Waterland. De eerste organisatie is voornamelijk gericht op de gemeente zelf, zodat er sprake is van kleinschaligheid, terwijl de laatste twee zich richten op gemeente Purmerend en omgeving (wat ook wel Waterland wordt genoemd). Hierdoor is er bij SCPO Waterland en SVW sprake van grootschalig maar tegelijkertijd ervaringsrijk onderwijs. Zo kunnen leerlingen, door de gunstige leeromgeving, zich ontwikkelen en ontplooien om uiteindelijk naar een middelbare school te gaan.

Purmerendse ScholenGroep

De middelbare scholen in Purmerend zijn voornamelijk verenigd in de onderwijsorganisatie Purmerendse ScholenGroep (PSG). Deze organisatie biedt onderwijs aan op alle niveaus; van praktijkonderwijs tot gymnasium. De leden van PSG zijn: het Jan van Egmond Lyceum (vernoemd naar Jan III van Egmont, die Purmerend markrechten verleende), scholengemeenschap Nelson Mandela (vernoemd naar Zuid-Afrikaanse antiapartheidsstrijder), scholengemeenschap Gerrit Rietveld (vernoemd naar een Nederlandse architect), het Da Vinci College (vernoemd naar Leonardo da Vinci), scholengemeenschap Antoni Gaudí (vernoemd naar een Catalaanse architect) en scholengemeenschap W.J. Bladergroen. Zoals blijkt zijn vrijwel alle scholen die overkoepelt worden door de Purmerendse ScholenGroep afgeleid van belangrijke en/of bekende personen. Een aparte positie is weggelegd voor Jan III van Egmont. Hij verleende in de vijftiende eeuw de marktrechten aan Purmerend, wat er toe leidde dat de gemeente in bloei kwam en een belangrijke ‘marktgemeente’ werd. Deze naam heeft de gemeente nog steeds en heden ten dage zijn er nog steeds veemarkten in Purmerend. De Purmerendse ScholenGroep draagt op deze manier bij aan de instandhouding van cultuur terwijl er vernieuwend onderwijs verleent wordt.

Nieuwe locaties

In de gemeente Purmerend bevinden zich scholen die beroepsonderwijs verlenen. Deze scholen, te weten het Horizon College en het Regio College zijn regionale opleidingscentra voor middelbaar beroepsonderwijs. De organisaties zijn te vinden in meerdere gemeenten, maar wat de locaties in Purmerend bijzonder maakt is de moderne uitstraling. Doordat de gemeente sinds kort (vanaf 1950) tot bloei is gekomen, zijn de gebouwen betrekkelijk nieuw. Op deze manier wordt op de mbo-scholen vernieuwend onderwijs verleent. Op het Horizon College zijn er vele opleidingen aanwezig en is de keuze reuze, terwijl op het Regio College de opleidingen vooral zijn toegespitst op Gezondheidszorg, Techniek en Economie.

Voor hoger beroepsonderwijs of wetenschappelijk onderwijs moeten leerlingen naar grotere steden in de buurt, zoals Amsterdam of Almere. Zij zullen dan, net als hun ouders, dagelijks moeten reizen, tenzij zij verhuizen.