Onderwijsgids Den Haag

Adressen - Contactinformatie - Schoolgidsen - Vacatures - Websites - Soort onderwijs - Identiteit

Naam Adres Postcode, plaats  
Wateringse Veld College (Hoofdvestiging) Missouri 1 2548HT Den Haag
OBS Houtwijk (Nevenvestiging) Mari Andriessenstraat 42 2552KN Den Haag
Rooms-katholieke basisschool De Walvis (Hoofdvestiging) Eendenplein 5 2492NZ Den Haag
OBS Leeuwerik Hoeve (Hoofdvestiging) Walenburg 25 2591BR Den Haag
Luzac Den Haag (Hoofdvestiging) Oranjestraat 4 2514JB Den Haag
OBS Galvani (Hoofdvestiging) Galvanistraat 43 2517RA Den Haag
Eerste Nederlandse Buitenschool (Hoofdvestiging) Doorniksestraat 28 2587XM Den Haag
P.H. Schreuderschool (Hoofdvestiging) H. Goltziusstraat 5 2526LL Den Haag
Rooms Katholieke Basisschool De Buutplaats (Hoofdvestiging) Hoefkade 677 2525LE 's-Gravenhage
Koningin Beatrixschool (Hoofdvestiging) Saenredamstraat 4 2525TN Den Haag

Gemeente Den Haag

Als dé gemeente van rechtspraak, kan Den Haag niet zonder goed onderwijs. De gemeente geniet wereldwijd aanzien onder de naam ‘The Hague’ en is voor velen synoniem voor recht. Tevens is de Nederlandse regering gevestigd in de gemeente. Vele Hagenezen hopen dan ook om ooit hun kind in de Tweede Kamer te zien zitten. Vandaar dat in Den Haag onderwijs dagelijkse kost is: er zijn 152 basisscholen, 57 (locaties van) middelbare scholen en verscheidene mbo- en hbo-instellingen.

Basisscholen in hun recht

In de gemeente Den Haag heerst een grote diversiteit aan scholenaanbod. Er bestaan verscheidene organisaties, zoals De Haagse Scholen, de NBS en Lucas Onderwijs. Wat Haagse basisscholen tot uitzondering maakt is de mogelijkheid tot een ‘Verlengde Schooldag’. Dit is, zoals het woord al zegt, een langere schooldag voor de kinderen van basisscholen. Hier krijgen Haagse kinderen de mogelijkheid om talenten te ontdekken en te ontwikkelen: van sport tot muziek. Deze middagen worden gefinancierd en gestimuleerd door de gemeente zelf. Bovendien kent de gemeente een groot aanbod aan schakel- en kopklassen. Deze zijn gericht op een betere beheersing van de Nederlandse taal. Zo kunnen de basisschoolkinderen goed voorbereid naar het voortgezet onderwijs en op een niveau presteren die bij hun past.

Multicultureel

Zoals vele gemeenten kent Den Haag scholen in allerlei verschillende stromingen: van openbaar tot religieus. Door de multiculturele samenleving komen vele bevolkingsgroepen met elkaar in aanraking op basisscholen en bovenal op middelbare scholen. Op zulke scholen is het belangrijk om respect voor elkaars doen en laten te hebben. Zo zijn vele middelbare scholen, verenigd in organisaties als VO Haaglanden en SCOH, die zich hiervoor inzetten en wederzijds respect zien als kernwaarde. Daar hoort ook respect voor de omgeving bij; iets wat gestimuleerd wordt door de gemeente. Zo is er een jaarprogramma van Milieueducatie, gericht op duurzaamheid, beschikbaar voor middelbare scholieren.

Het toppunt van een internationale samenleving is ‘The International School of the Hague’. Deze heeft kinderen over de hele wereld primair en secundair onderwijs te bieden. De diversiteit aan nationaliteiten is enorm; iets wat goed past binnen een multiculturele gemeente.

Geen gebrek

Alhoewel het volgens velen een gebrek is dat Den Haag geen zelfstandig opererende universiteit heeft, vormt dit geen probleem. Dit vanwege de aanwezigheid van onder andere de faculteit Campus Den Haag van de Universiteit Leiden. Deze campus past precies binnen het karakter van Den Haag en is gericht op politiek en rechtspraak. Tevens trekt de internationaal georiënteerde Haagse Hoogeschool wereldwijd Engelssprekende studenten aan door het onderwijsprogramma ‘The Hague University of Applied Science’, die drie Engelstalige masteropleidingen biedt. Voor de talentvolle Hagenezen zijn er tal van andere scholen, zowel hbo- als mbo-gericht. Voorbeelden van hogescholen zijn: Koninklijk Conservatorium, Hotelschool Den Haag en de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten. Deze scholen zijn gericht op de specifieke ontwikkeling van talentvolle leerlingen, evenals de mbo-scholen. De mbo-instellingen werken nauw samen met het bedrijfsleven, zodat je, naast leren uit boeken, ook situaties binnen bedrijven leert begrijpen. Voorbeelden van mbo-scholen in de gemeente zijn:  ROC Mondriaan, Wellantcollege en ID College.