Onderwijsgids Schiedam

Adressen - Contactinformatie - Schoolgidsen - Vacatures - Websites - Soort onderwijs - Identiteit

Naam Adres Postcode, plaats  
De Bibliotheek Schiedam Lange Haven 145 3111CD Schiedam
Basisschool Kaleidoscoop (Hoofdvestiging) Van Swindensingel 66 3112RK Schiedam
Basisschool Sint Bernardus (Hoofdvestiging) Bosboomlaan 5 3116JB Schiedam
Sint Bernardus (Hoofdvestiging) Bosboomlaan 5 3116JB Schiedam
Katholieke Basisschool Sint Willibrordus (Hoofdvestiging) Dwarsstraat 2 3114LC Schiedam
IKC Kethel (Hoofdvestiging) Vlaardingseweg 23 3121JM Schiedam
Bovenschoolse voorziening InZicht (Nevenvestiging) Piersonstraat 33 3119RG SCHIEDAM
Bovenschoolse voorz. InZicht (Nevenvestiging) Piersonstraat 33 3119RG SCHIEDAM
Zadkine (Nevenvestiging) Admiraal de Ruyterstraat 24 3115HB SCHIEDAM
Zadkine (Nevenvestiging) Admiraal de Ruyterstraat 24 3115HB SCHIEDAM

Gemeente Schiedam

In de gemeente Schiedam staat onderwijs hoog in het vaandel; er wordt ook wel gesproken van de gemeente van ‘Parelonderwijs’. Dat dit zo is, blijkt onder andere uit de investeringen van de gemeente zelf. Deze investeert in verschillende onderwijsprogramma’s, zodat de kinderen in de gemeente op een zo goed mogelijke manier worden opgeleid tot volwaardige deelnemers van de maatschappij. Binnen de gemeente bevinden zich 54 instellingen voor onderwijs, zodat de gemeente Schiedam een echte onderwijsgemeente is.

Parels van Schiedam

De gemeente Schiedam biedt onder de naam Parels van Schiedam een omvangrijk educatieprogramma aan. Dit programma kent drie aspecten: Kunst & Cultuur, Natuur & Milieu en overig aanbod. Het onderwijsprogramma is gericht op kinderen van basisscholen en middelbare scholen en bestaat uit verschillende categorieën. Bij het programma gericht op Kunst & Cultuur draait het veelal om toneelstukken en beeldende workshops op een bepaalde locatie. Bij Natuur & Milieu speelt de locatie een ondergeschikte rol en zijn er in de gehele gemeente locaties voor onderwijs aanwezig. Een aantal voorbeelden hiervan is: Bijensafari, Survival in de Speelpolder en de Poldersloot. Hier kunnen kinderen alles over de natuur leren, zodat zij voorzichtig met de omgeving omgaan. Het ‘overig aanbod’ omvat Kik’r TV. Dit is een televisie waar kinderen zelf bepalen wat er op televisie te zien is en waar kinderen invulling kunnen geven aan programma’s.

Op bovenstaande manieren wordt er bijgedragen aan diverse kanten van de ontwikkeling van het kind. Het omvangrijke aanbod van Parels van Schiedam laat zien dat de gemeente zich erg interesseert in goed onderwijs voor ieder kind.

Pareltjes van Schiedam

Naast het programma ‘Parels van Schiedam’ zijn er natuurlijk ook de ‘Pareltjes van Schiedam’. Dit zijn alle kinderen die naar de basisschool gaan. Voor deze kinderen zijn er binnen de gemeente verschillende mogelijkheden aanwezig (er zijn in totaal 31 basisscholen). Een deel van deze scholen maakt deel uit van de overkoepelende organisatie Stichting voor Interconfessioneel en Katholiek (Primair) Onderwijs (SIKO) Schiedam en Vlaardingen. Voor openbaar onderwijs kunnen kinderen terecht bij scholen die vallen onder het gezag van Primair Openbaar Onderwijs Schiedam, ook wel Promo genoemd. Omdat deze organisatie tien unieke basisscholen overkoepelt, is er voor ieder kind wel een geschikte school te vinden. Na het primaire onderwijs is het tijd om secundair onderwijs te genieten.

‘Toekomstparels’ van Schiedam

Na het basisonderwijs is het aan de leerlingen om te concentreren op hun toekomst. Het eerste traject hiervan is middelbaar onderwijs. Deze vorm van onderwijs wordt aangeboden door verschillende scholen binnen de gemeente. Een aantal van deze scholen wordt overkoepelt door de onderwijsorganisatie Openbare Scholengroep Vlaardingen Schiedam (OSVS). De scholen die zich in Schiedam bevinden en hier deel van uit maken, zijn: het Stedelijk Gymnasium Schiedam, het ProNovaCollege, Lyceum Schravenlant en De Internationale Vos. De laatstgenoemde school maakt deel uit van De Vos Vlaardingen, waar onderwijs op alle niveaus verleent wordt. Internationale leerlingen kunnen terecht bij De Internationale Vos te Schiedam.

Nadat leerlingen middelbaar onderwijs hebben gevolgd, kunnen ze in Schiedam terecht voor middelbaar beroepsonderwijs. In Schiedam bevinden zich de volgende mbo-scholen: het Zadkine College en het LIFE College (onderdeel van Lentiz onderwijsgroep). Het Zadkine College verleent in Schiedam opleidingen die zich richten op logistiek en metaal.