Onderwijsgids Tilburg

Adressen - Contactinformatie - Schoolgidsen - Vacatures - Websites - Soort onderwijs - Identiteit

Naam Adres Postcode, plaats  
Daltonschool Helen Parkhurst (Hoofdvestiging) Gramsbergenlaan 4 5043LA Tilburg
Basisschool Berkeloo (Hoofdvestiging) Hazelaarlaan 32 -34 5056XN Berkel-Enschot
Jan Ligthartschool Rendierhof (Hoofdvestiging) Professor Verbernelaan 5 5037AD Tilburg
Rooms Katholieke Basisschool St. Hubertus (Hoofdvestiging) Jagerslaan 55 5042LJ Tilburg
SO/VSO De Bodde (Hoofdvestiging) Karel Boddenweg 1 5044EL Tilburg
BSO de Korveltuin Diepenstraat 97 5025MR Tilburg
Openbare Basisschool Koolhoven (Hoofdvestiging) Koolhovenlaan 1 a 5036TK Tilburg
Basisschool De Boemerang (Hoofdvestiging) Rijperkerkstraat 2 5035BR Tilburg
Praktijkcollege Tilburg (Hoofdvestiging) Brittendreef 9 5012AE Tilburg
Basisschool De Lochtenbergh (Hoofdvestiging) Perosistraat 150 5049LP Tilburg

Gemeente Tilburg

Scholen zijn erg van belang bij de herstructurering van Tilburg en omgeving. De voornaamste economische drijfveer van de gemeente was, traditioneel gezien, de industrie. Om zich steeds meer te ontwikkelen tot een kenniseconomie, is gemeente Tilburg zich gaan richten op uitstekend onderwijs. Mede dankzij stimulans van de gemeente heeft zich een breed schoolaanbod ontwikkeld: circa 101 scholen in allerlei verschillende richtingen, van basisschool tot hogeschool.

Overeenkomst en diversiteit

Net als in andere gemeenten in het zuiden van Nederland heeft Tilburg een hoog percentage aan rooms-katholieke scholen: 34 van de 52 basisscholen is rooms-katholiek. Een aantal van deze basisscholen heeft zich verenigd in de onderwijsorganisatie Stichting Tangent. Hier is niet alleen zelfontplooiing een belangrijk kernbegrip, ook diversiteit staat centraal. Deze diversiteit uit zich op allerlei verschillende manieren, zoals diversiteit in leren en in religie. Een andere onderwijsorganisatie, genaamd Xpect Primair, past precies binnen het beeld van Tilburg: vernieuwing en innovatie. Net als dat Tilburg na het verdwijnen van de industrie begon met herstructurering en vernieuwing, is het onderwijs dat Xpect Primair verleent vernieuwend en innoverend. Zo bereiden de kinderen zich voor op een toekomst in Tilburg, waar ze naar hun eigen capaciteiten kunnen deelnemen aan de maatschappij.

Overstappen en ontwikkelen

Om de overstap van groep 8 naar brugklas soepel te laten verlopen, bevindt zich in Tilburg de Stichting POVO-013. Deze organisatie is gericht op het maken van afspraken met de gemeente, de leerkrachten en de ouders wat betreft een ‘warme’ overdracht voor de kinderen. De Tilburgse kinderen kunnen vervolgens naar verschillende middelbare scholen. Een belangrijke onderwijsorganisatie is Vereniging OMO (Ons Middelbaar Onderwijs). Deze vereniging heeft scholen door heel Noord-Brabant, waar goed onderwijs centraal staat. Het hoofdkantoor is gevestigd in Tilburg en er zijn zes Tilburgse middelbare scholen lid. Veel middelbare scholen hebben een katholieke achtergrond en vinden de waarden en normen die voortkomen uit het rooms-katholieke geloof belangrijk. Zo kunnen de leerlingen zich goed voorbereiden op een vervolgopleiding; een plek waar ze, door goed onderwijs, zichzelf kunnen zijn.

Bouwen aan de toekomst

Na het voortgezet onderwijs is het aan de leerlingen om te bouwen aan een veelbelovende toekomst. In Tilburg bevinden zich vele onderwijsinstellingen die de leerlingen hierbij kunnen helpen. Zo heeft de gemeente een eigen universiteit, genaamd Tilburg University. De universiteit telt 95 verschillende nationaliteiten en 1238 internationale studenten. Er zijn vijf verschillende faculteiten te vinden bij de universiteit, van economie tot katholieke theologie. Naast de internationale gerichtheid kent de universiteit ook een maatschappelijke gerichtheid. Vele bachelor- en masterprogramma’s zijn gericht op bepaalde aspecten van de maatschappij, zodat de gemeente Tilburg zich verder kan ontwikkelen tot een top-regio in Nederland. Andere instellingen waar leerlingen kunnen bouwen aan hun toekomst zijn de hogescholen en mbo’s. Enkele hogescholen in Tilburg zijn: Avans Hogeschool, Fontys, Oysterwyck Hogeschool en TIAS Business School. Waar vele Tilburgse hogescholen allerlei diverse opleidingen aanbieden, biedt de Oysterwyck Hogeschool opleidingen in de pensioenbranche die internationaal erkend zijn; zo levert de hogeschool specialisten af. Een andere onderwijsinstelling die specialisten aflevert is KOS Kappersopleidingen te Tilburg. Andere mbo’s in Tilburg zijn: Instituut Broers, ROC Tilburg, Helicon MBO Tilburg en De Rooi Pannen Tilburg.