Onderwijsgids Velsen

Adressen - Contactinformatie - Schoolgidsen - Vacatures - Websites - Soort onderwijs - Identiteit

Naam Adres Postcode, plaats  
RKBS Beekvliet (Hoofdvestiging) De Weid 20 1991ET Velserbroek
Samenwerkingsverband Passend Onderwijs IJmond Leeghwaterweg 1 B-II 1951NA Velsen-Noord
Noordzee Onderwijs Groep voor Gymnasium, Atheneum, Havo, Vmbo (Hoofdvestiging) Wolff en Dekenlaan 1 1985HP DRIEHUIS NH
Naschoolse Vorming (Hoofdvestiging) Marnixlaan 6 1985AP DRIEHUIS NH
Protestants Christelijk Basisschool De Hoeksteen (Hoofdvestiging) De Weid 24 1991ET VELSERBROEK
Basisschool De Toermalijn School voor Interconfessioneel Onderwijs (Hoofdvestiging) Driehuizerkerkweg 121 1985HB DRIEHUIS NH
Basisschool de Parnassia (Hoofdvestiging) Wulverderlaan 3 2071BG SANTPOORT-NOORD
Sint Franciscus-School (Hoofdvestiging) Franciscuspad 15 1971PE IJMUIDEN
Basisschool De Zandloper (Hoofdvestiging) Eenhoornstraat 171 1973XV IJMUIDEN
Ontmoetingsschool De Triangel (Hoofdvestiging) Stratingplantsoen 5 1951EP VELSEN-NOORD

Gemeente Velsen

De gemeente Velsen, met hoofdplaats IJmuiden, kent een omvangrijk verzorgingsgebied wat betreft onderwijs. De gemeente ligt in Noord-Holland, aan de kust, en kent verschillende woonkernen. Deze woonkernen kennen op hun beurt verschillende scholen met allen een eigen karakter. Door de kleinschaligheid is het onderwijs binnen de gemeente toegankelijk voor eenieder, waardoor het zich duidelijk onderscheidt van onderwijs in nabijgelegen gemeenten, zoals gemeente Haarlem of gemeente Zaanstad. Tevens zijn de beschikbare opleidingen wat betreft scheepvaart geliefd in de gehele omgeving.

Kleinschaligheid

De gemeente kent 24 basisscholen in zes verschillende woonkernen. De basisscholen kennen een eigen identiteit. Ondanks dat vele basisscholen worden overkoepelt door een organisatie, zijn ze kleinschalig. Een aantal van deze organisaties is: Openbaar Primair Onderwijs (OPO) IJmond en Stichting Bijzonder Onderwijs Velsen (SBOV). OPO IJmond is een organisatie die basisscholen uit verschillende gemeenten overkoepelt, waaronder in de gemeente Velsen. In totaal zijn er 18 scholen aangesloten, wat het een omvangrijke en ervaringsrijke onderwijsorganisatie maakt. Toch zijn de aangesloten scholen, zoals De Vuurtoren (met twee locaties in de IJmuiden), een veilig baken voor de kinderen. Hier kunnen zij onderwijs genieten en tegelijkertijd zichzelf ontplooien, zodat de kinderen worden voorbereid op het middelbaar onderwijs.

Het middelbaar onderwijs in Velsen is goed vertegenwoordigd; in totaal zijn er vijf (speciale) middelbare scholen. De scholen zijn goed verdeelt over de gemeente en bevinden zich in de woonkernen IJmuiden, Driehuis, Santpoort-Noord en Velsen-Zuid. De scholen zijn: het Technisch College Velsen, het Maritiem College Velsen (onderdeel van de Noordzee Onderwijs Groep), het Gymnasium Felisenum, het Molenduin (speciaal onderwijs) en het Vellesan College. Op de verschillende scholen worden de leerlingen goed voorbereid op hun toekomst, om uiteindelijk een beroepsopleidingen te kunnen volgen. Deze worden in de gemeente Velsen deels aangeboden, in de vorm van het Nova College. In samenwerking met de Maritieme Academie IJmuiden heeft deze school mbo-opleidingen opgezet onder de noemer ‘Maritiem Officier’.

Scheepvaart

Het Maritiem College draagt uitstekend bij aan het karakter van de gemeente Velsen. De gemeente heeft door de ligging aan de Noordzee een haven waar veel boten liggen. Het Maritiem College speelt in op het karakter van de stad en biedt opleidingen aan die te maken hebben met zeevaart. Het college is een begrip in de regio doordat er goed onderwijs verleent wordt; veel van de IJmuidense schippers hebben hun opleiding genoten aan het Maritiem College. Op het college wordt er naast regulier onderwijs, extra aandacht gegeven aan techniek. Zo leren de leerlingen van alles over de technische toepassingen wat betreft scheepvaart, zodat zij een goed toekomstperspectief kennen en gemakkelijk door kunnen stromen naar het mbo.

Nadat een leerling het vmbo-diploma heeft behaald op bijvoorbeeld het Maritiem College, kan het doorstromen naar een mbo-school in IJmuiden. Dit is een locatie van het Nova College, waar alleen technische opleidingen gefocust op scheepvaart worden verleent. Een aantal voorbeelden van de beschikbare opleidingen: Matroos Binnenvaart, Koopvaardij Officier en Schipper Binnenvaart. De opleidingen zorgen ervoor dat de scheepvaart in IJmuiden in kwaliteit toeneemt, en de haven een steeds belangrijke rol speelt in de omgeving (en Nederland). Doordat het Nova College, in samenwerking met de Maritieme Academie IJmuiden, gebruikmaakt van moderne middelen om hun leerlingen te onderwijzen, zijn de leerlingen ‘up-to-date’ wat betreft hun vakgebied. Al deze specificaties maakt de leerling gewild onder de schippers.