Onderwijsgids Venlo

Adressen - Contactinformatie - Schoolgidsen - Vacatures - Websites - Soort onderwijs - Identiteit

Naam Adres Postcode, plaats  
Al Andalous (Hoofdvestiging) Hulsterweg 1 5912PL Venlo
Venlose Montessorischool (Hoofdvestiging) Craneveldstraat 187 5914SH Venlo
Katholieke Basisschool De Zuidstroom (Hoofdvestiging) Pastoor op Heijstraat 26 5912BT Venlo
Openbare Basisschool De Klingerberg (Hoofdvestiging) Klingerbergsingel 2 5925AC Venlo
Valuascollege Lyc Ath Havo Mavo Vbo Lwoo (Hoofdvestiging) Hogeweg 24 5911EB VENLO
De Wijnberg, onderwijsexpertise LZK SO (Hoofdvestiging) Postweg 88 5915HB VENLO
Al Andalous (Nevenvestiging) Simon Stevinstraat 4 5916PZ VENLO
Basisschool St Jozef (Hoofdvestiging) Grotestraat 142 5931CZ TEGELEN
Gemma School (Hoofdvestiging) Noordervaartlaan 45 5916SR VENLO
Hertog Reinoud School (Hoofdvestiging) Rijnbeekstraat 8 5913GB VENLO

Gemeente Venlo

De gemeente Venlo, een transport-, industrie- en handelsgemeente is rijk aan onderwijs. De overwegend toeristische gemeente kent vele onderwijsinstellingen, van basisscholen tot hogescholen. Deze onderwijsvoorzieningen zijn veelal gericht op de voeding van de economie van Venlo: logistiek, industrie en techniek. Zo draagt het onderwijs steeds meer bij aan de specifieke kennisontwikkeling binnen de gemeente. Er is dan ook voor ieder wat wils in Venlo.

Kunstcentrum Venlo

In Venlo is het Kunstcentrum Venlo gesitueerd. In dit centrum komen leraren en hun leerlingen van allerlei verschillende basisscholen bijeen om naar muziek te luisteren of om muziek te maken. Op deze manier wordt het bespelen van een instrument of het maken van muziek onder leerlingen van basisscholen gestimuleerd. Het Kunstcentrum intensiveert het contact met de basisscholen en er worden steeds weer nieuwe, culturele, projecten opgezet. Zo worden er een aantal nieuwe lesmethoden ontwikkelt die bijdragen aan de culturele vorming van het basisschoolkind. Deze kinderen kunnen op vele verschillende scholen zitten. Overkoepelende organisaties voor basisscholen in Venlo zijn: Stichting Akkoord!, Stichting Fortior en Stichting Kerobei. Alle organisaties overkoepelen meerdere basisscholen en staan voor Venlo’s onderwijs, wat wil zeggen dat zowel kwaliteit als moderniteit centraal staat.

OGVO

In de gemeente Venlo is er een onderwijsorganisatie die op het gebied van voortgezet onderwijs een speciale rol inneemt: Onderwijsgemeenschap Venlo & Omstreken (OGVO). Leden van deze onderwijsorganisatie zijn: het Blariacumcollege, het Valuascollege en het College Den Hulster. Deze scholen bieden allen geschikt onderwijs aan voor diverse leerlingen. Het is volgens de overkoepelde organisatie OGVO van belang dat de verschillende opleidingsniveaus worden samengebracht op één locatie, zodat er door middel van samenwerkingsverbanden kwalitatief onderwijs ontstaat. Zo is er geen scheiding van leerlingen en wordt het speciale van elke leerling extra benadrukt. De leerlingen voelen zich op deze manier gelijk aan elkaar, waardoor er een goede sfeer hangt op de scholen. Door af te stemmen op de huidige maatschappij willen de verschillende scholen kwaliteitsonderwijs bieden, om zo tot één van de beste van Nederland te behoren.

Logistiek en industrie

Binnen het onderwijs in Venlo nemen de hogescholen een aparte positie in. Eén van deze hogescholen is de HAS Hogeschool Venlo. Hier worden de volgende opleidingen verleent: Bedrijfskunde & Agribusiness, FreshFood & Innovation, International Farm Management, Nature, Leisure & Business en Toegepaste Biologie. Deze natuur-gerichte studies dragen bij aan het kennisgerichte, duurzame transportkarakter van de gemeente. De andere hogeschool, Fontys Hogeschool, doet dit nog meer. Met de afdeling genaamd Fontys Hogeschool Techniek en Logistiek stuurt de hogeschool aan op betere technische doorstroming wat betreft logistiek en een versneld handelsproces. Uit deze opleidingen en toepassingen is uiteindelijk het KennisDC, ook wel het kennisdistributiecentrum, ontstaan. Een ander samenwerkingsverband is het zogenaamde GreenTechLab. Een andere hogeschool is de Fotovakschool Venlo. Deze school biedt naast hbo-opleidingen ook mbo-opleidingen aan.

Een mbo-school die aansluit bij het internationale karakter (door onder andere het dichtbij gelegen Duitsland) van Venlo is de Hotelschool Venlo, wat onderdeel uit maakt van Gilde Opleidingen. Een andere mbo-instelling is CIOS Venlo, een school die gericht is op bewegende opleidingen, zoals Dans.