Onderwijsgids Aalten

Adressen - Contactinformatie - Schoolgidsen - Vacatures - Websites - Soort onderwijs - Identiteit

Naam Adres Postcode, plaats  
Protestants Christelijke Basisschool Groen van Prinsterer (Hoofdvestiging) Ludgerstraat 86 7121EM Aalten
Christelijk College Schaersvoorde voor Atheneum Havo Mavo Vbo Lwoo (Hoofdvestiging) Slingelaan 28 7122AW AALTEN
Nieuw Hessen (Hoofdvestiging) Hessenweg 4 7121MG AALTEN
Rooms Katholieke Basisschool Sint Liborius (Hoofdvestiging) Maurits Prinsstraat 25 7091CV DINXPERLO
Christelijke Basisschool Barlo (Hoofdvestiging) Markerinkdijk 18 7122RK AALTEN
Het Aladon (Hoofdvestiging) Magnoliaplein 11 7121AM AALTEN
Christelijke Basisschool De Klimop (Hoofdvestiging) Schooldijk 21 7122LX AALTEN
Basisschool De Wegwijzer (Hoofdvestiging) Molenhof 54 7091CW DINXPERLO
Rooms Katholieke Jozefschool voor Basisonderwijs (Hoofdvestiging) Dijkstraat 6 7121ET AALTEN
Basisschool Bastion (Hoofdvestiging) Pater Jan de Vriesstraat 17 7126BL BREDEVOORT

Onderwijsinformatiegids Gemeente Aalten - Interessant

De Gelderse Achterhoek staat bekend als trekpleister van vakantieliefhebbers. De gemeente Aalten doet daar met zijn fietsroutes, musea en culturele evenementen graag aan mee. Daarnaast is er in de gemeente, die zo’n 27.000 inwoners heeft, een ruim aanbod van scholen. Zowel voor primair- speciaal- als voortgezet onderwijs. Gemeente Aalten heeft vijftien basisscholen, twee scholen voor speciaal onderwijs en drie middelbare scholen. Conclusie: in Gemeente Aalten heeft men keuze genoeg. Past de ene basisschool niet bij je, dan heb je nog keuze uit 14 andere.

Historische gedachte

CBS Groen van Prinsterer is één van de basisscholen in de gemeente Aalten. Deze school dankt zijn naam aan Mr. Guillaume Groen van Prinsterer, staatsman en historicus. Hij vond het belangrijk dat scholen in de kindertijd het fundament legden voor christelijke levensbeschouwing. Nog steeds bouwt de school hierop voort. Ook CBS De Höve stemt hiermee in. Zij vindt ieder kind waardevol en leert kinderen zo met elkaar om te gaan.

De Daltons

Verder heeft gemeente Aalten ook een aantal scholen dat Daltononderwijs biedt. ’t Warmelinck is zo’n school. Handig aan deze school is dat de peuterspeelzaal in hetzelfde gebouw zit. Heeft een kind moeite met lezen? ’t Warmelinck helpt kinderen met dyslexie. Als een kind spreken lastig vindt, wordt het op ’t Warmelinck geholpen door een logopedist. Op deze wijze wordt het spraakprobleem aangepakt. OBS ’t Bastion in Bredevoort gelooft ook in de kracht van Daltononderwijs. Deze school vindt samenwerken, ontwikkeling en verantwoordelijkheid erg belangrijk. Dat zie je ook dagelijks terug op de school. Elke dag moeten de kinderen samenwerken en beslissingen nemen, waardoor er ook aandacht wordt besteed aan verantwoordelijkheid. Een goede aanpak die geschikt is voor kinderen. Des te ouder, des te belangrijker verantwoordelijk is en wordt..

Kanjers

Op OBS De Wegwijzer in Dinxperlo leren kinderen zich ontwikkelen op sociaal-emotioneel gebied. Elke groep krijgt een Kanjertraining: kinderen leren elkaars meningen, overtuigingen en verschillen respecteren. De kans op pesten verkleint als kinderen elkaar goed kennen. Ieder kind is een kanjer. Bij basisschool St. Liborius in hetzelfde dorp staat respect ook hoog in het vaandel. Hier is elk kind uniek, succesvol en belangrijk.

Bètadenkers

Gemeente Aalten heeft naast basisonderwijs, ook bijna alle vormen van voortgezet onderwijs, van vmbo tot vwo+. Christelijk College Schaersvoorde heeft vier locaties, waarvan drie in de gemeente Aalten. Eén van de scholen biedt een speciale Technasium opleiding voor Bètaleerlingen, oftewel leerlingen die interesse hebben in exacte vakken. Een manier voor de leerlingen die geïnteresseerd zijn in exacte vakken om zich goed te ontwikkelen, daarnaast staat het geheid goed op je CV dat je daar stof hebt gevolgt. Op het Technasium staan onderzoek en ontwerpen centraal. Leerlingen werken hier aan opdrachten vanuit het bedrijfsleven. Zo zien ze hoe het er op de werkvloer aan toe gaat. Dit is ook later toepasbaar, een leuk initiatief dus.