Onderwijsgids Alblasserdam

Adressen - Contactinformatie - Schoolgidsen - Vacatures - Websites - Soort onderwijs - Identiteit

Naam Adres Postcode, plaats  
Integraal Kindcentrum 't Nokkenwiel Maasstraat 30 2953CH Alblasserdam
Brede School Het Palet (Hoofdvestiging) Van Eesterensingel 197 2951AP Alblasserdam
IKC 't Nokkenwiel (Nevenvestiging) Boerenpad 1 2953BA ALBLASSERDAM
basisschool 't Nokkenwiel, locatie Maasstraat (Nevenvestiging) Maasstraat 2 2953CH ALBLASSERDAM
IKC Het Palet (Nevenvestiging) Van Eesterensingel 197 2951AP ALBLASSERDAM
Christelijk kindcentrum De Twijn (Nevenvestiging) Parallelweg 2 2951BS ALBLASSERDAM
Protestants Christelijke Basisschool Het Kompas (Nevenvestiging) Scheepsbouwplein 10 2953XM ALBLASSERDAM
Christelijk kindcentrum De Schalm (Nevenvestiging) Kerkstraat 60 2951GL ALBLASSERDAM
Ds Joannes Beukelmanschool (Nevenvestiging) Rembrandtlaan 100 2951PL ALBLASSERDAM
Ds. Johannes Beukelmanschool, locatie Weverstraat (Nevenvestiging) Weversstraat 2 2951BZ ALBLASSERDAM

Onderwijsinformatiegids Gemeente Alblasserdam - Interessant

Het is een van de kleinste gemeenten in Nederland, als het om oppervlakte gaat. Gemeente Alblasserdam in Zuid-Holland is een dorp en tegelijkertijd een gemeente. Dat maakt dat de gemeente maar uit acht vierkante kilometers bestaat, niet bepaald groot.  In dat kleine oppervlak is er toch nog plaats voor zeven basisscholen. Ongelofelijk, is het niet?

Handig

Eén van die zeven is OBS Het Palet. Het Palet is een openbare school, waar iedereen welkom is. Het gebouw is vrij nieuw en heeft ruimte voor basisonderwijs, peuterspeelzaal, buitenschoolse opvang en natuurlijk naschoolse activiteiten. Erg handig, voor als ouders na school geen tijd hebben om het kind op te halen. Tussentijdse opvang is ook niet nodig: Het Palet werkt met een continurooster, wat betekent dat kinderen lunchen op school. Dit is ook het geval bij IKC De Loopplank. Deze Protestants-Christelijke basisschool vormt samen met de kinderopvang een Integraal Kind Centrum in Alblasserdam. De opvang en basisschool werken hier nauw samen. Het centrum faciliteert ouders om werk en opvoeding met elkaar te combineren.

Algemene ontwikkeling

Naast OBS Het Palet, heeft Alblasserdam een andere openbare school. ’t Nokkenwiel is een daltonschool, waarbij verantwoordelijkheid, zelfstandigheid en samenwerking het uitgangspunt van onderwijs zijn. Kinderen op deze school krijgen de vakken drama en verkeer. Drama vergroot de creativiteit, concentratie en het zelfvertrouwen van kinderen. Het werkt daarom als goed middel voor de algemene ontwikkeling van een kind. ’t Nokkenwiel vindt veiligheid in en om de school ook erg belangrijk. Met het programma ‘School op Seef’ leren kinderen omgaan met het verkeer.

De Vreedzame School

In het oude centrum van Alblasserdam staat PCBS De Schalm. Deze school stamt uit 1868 en heeft dus een rijke geschiedenis. De school gaat al generaties lang mee. De Schalm gaat echter wel met de tijd mee. Zo voerde de school in 2015 nog een nieuwe vorm van onderwijs in. Weliswaar is de school al erg oud, maar er is geen sprake van gebrek aan vernieuwing. Met het programma ‘De Vreedzame School’ leren kinderen op een positieve en zorgzame manier met elkaar om te gaan, iets wat belangrijk is om te leren op jonge leeftijd. Ook leren ze op een democratische manier beslissingen te nemen en conflicten constructief op te lossen. Het doel van dit programma is dat kinderen leren dat iedereen een stem heeft. Natuurlijk telt ook iedere stem mee. De school bereidt ze voor als burger in een democratische samenleving. Want later, in de volwassene samenleving, zullen de meeste zaken ook op democratische wijze verlopen.