Onderwijsgids Alkmaar

Adressen - Contactinformatie - Schoolgidsen - Vacatures - Websites - Soort onderwijs - Identiteit

Naam Adres Postcode, plaats  
OVO Murmellius (Hoofdvestiging) Bergerhout 1 1815DA Alkmaar
Rooms Katholieke Basisschool De Regenboog (Hoofdvestiging) Tochtwaard 14 1824EZ Alkmaar
De Viaan Praktijkonderwijs (Hoofdvestiging) Havinghastraat 11 1817DA Alkmaar
Basisschool Het Kompas (Hoofdvestiging) Kofschipstraat 11 1826CG Alkmaar
Rooms Katholieke Basisschool De Driemaster (Hoofdvestiging) Gabriel Metsulaan 36 1816EP Alkmaar
SBO de Vlindertuin (Hoofdvestiging) Slochterwaard 176 1824KV Alkmaar
Clusius College (Hoofdvestiging) Voltastraat 1 1817DD Alkmaar
De Lispeltuut (Nevenvestiging) P.C.Boutensstraat 4 1822KJ ALKMAAR
De Lispeltuut (Hoofdvestiging) P.C.Boutensstraat 4 1822KJ ALKMAAR
Expertise Centrum Onderwijs Noord-kennemerland (Nevenvestiging) Slochterwaard 179 1824KV ALKMAAR

Gemeente Alkmaar

De gemeente Alkmaar, ook wel bekend om zijn kaastradities, is een gemeente in Noord-Nederland en is een kern met betrekking tot onderwijs. Uit de wijde omtrek komen er leerlingen naar Alkmaar om hier onderwijs te genieten. Vanwege dit feit heeft Alkmaar veel regionaal georiënteerde basisscholen en middelbare scholen. Tevens kent de gemeente een hogeschool en meerdere mbo-instellingen. Deze scholen dragen bij aan het karakter van de gemeente en zorgen ervoor dat Alkmaar steeds meer een begrip wordt in de Nederlandse samenleving.

Traditiegetrouw

Basisscholen in Alkmaar zijn traditiegetrouw. Vele scholen worden overkoepelt door onderwijsorganisaties. Een voorbeeld is Samen Katholiek Scholen (SAKS). Door een lange traditie van kennisuitwisseling op grondslag van het katholiek geloof is deze ervaringsrijke organisatie een expert in onderwijsverlening. Hier is het van belang om Passend Onderwijs aan ieder kind te bieden, en om tevens mee te gaan met de huidige vormen en ideeën van onderwijs. Op deze manier staat de organisatie nooit stil. Een andere onderwijsorganisatie in Alkmaar en wijde omtrek is Stichting Ronduit, de nieuwe naam voor Stichting Openbaar Primair Onderwijs Alkmaar. Deze organisatie verleent resultaatgericht onderwijs op 18 (speciale) basisscholen en 10 locaties voor speciaal onderwijs.

Voor begaafde kinderen biedt het Stedelijk Dalton College (een instelling voor voortgezet onderwijs) een zogenaamde plusklas; hier kunnen kinderen uit groep 8 uitdagend onderwijs volgen om zich zo voor te bereiden op het vwo of gymnasium.

Voortzetting en omvangrijk

Na primair onderwijs vindt er voortzetting van onderwijs plaats richting het voortgezet onderwijs. Zo kunnen kinderen naar het Murmelliusgymnasium. Deze school ziet zichzelf als een voortzetting van de Alkmaarse school, waar onder andere les werd gegeven door Johannes Mermellius, waar de school dan ook naar vernoemd is. Deze school is boven het Noordzeekanaal het enige categoriaal gymnasium. Dit gymnasium trekt leerlingen vanuit de gehele provincie Noord-Holland aan. Een andere onderwijsinstelling is CSG Jan Arentsz, vernoemd naar één van de eerste hagenpredikers in Nederland. Evenals Jan Arentsz heeft het Petrus Canisius College een religieuze grondslag. De verschillende scholen in Alkmaar zijn door hun centrale positie en goede bereikbaarheid voor eenieder uit de omgeving aantrekkelijk.

Afsluitend onderwijs

Na een opleidingstraject van basisonderwijs en voortgezet onderwijs gaan leerlingen naar het afsluitend onderwijs, waar zij (eindelijk) een beroepsopleiding kunnen doen. Er worden op de verschillende aanwezige mbo- en hbo-instellingen vele beroepsopleidingen aangeboden, met een grote variatie. In Alkmaar bevindt zich één hogeschool: Hogeschool Inholland. Deze hogeschool kent meerdere vestigingen in Nederland en biedt in Alkmaar verschillende vormen van onderwijs aan: Business, Finance & Law, Gezondheid, Sport & Welzijn, Onderwijs & Innovatie en Techniek, Ontwerpen & Informatica. 

Een mbo-instelling in Alkmaar is het Clusius College. Deze school biedt naast opleidingen betreffende middelbaar beroepsonderwijs ook vmbo-opleidingen aan. Zo kunnen leerlingen van de school, na hun diplomering, doorstromen naar één van de vele opleidingen die de school rijk is. De school is vooral gericht op ‘groene’ opleidingen, zoals Paardhouderij en Bloem & Design. In Alkmaar bevindt zich tevens een mbo-instelling die niet zich niet zozeer specialiseert op een bepaald gebied, maar allerlei opleidingen aanbiedt, genaamd het ROC Horizon College Alkmaar. Sectoren binnen deze school zijn: Economie, Gezondheidszorg en Welzijn.