Onderwijsgids Ede

Adressen - Contactinformatie - Schoolgidsen - Vacatures - Websites - Soort onderwijs - Identiteit

Naam Adres Postcode, plaats  
CBS De Brugge (Hoofdvestiging) Wilsondreef 45 6716DN Ede
Van Lodenstein College (Hoofdvestiging) Verlengde Parkweg 49 6717GL Ede
Vrijeschool de Vuurvogel (Hoofdvestiging) Nachtegaallaan 49 6713BW Ede
Basisschool Uniek (Hoofdvestiging) Nicolaas Maesstraat 7 6717ST Ede
CNS Basisschool Cavaljé (Hoofdvestiging) Veenderweg 2 6712AB Ede
Speciaal Onderwijs De Fonkel (Hoofdvestiging) Jachtlaan 14 6713KM Ede
Christelijk Nationaal Schoolonderwijs De Triangel (Hoofdvestiging) Kerkhoflaan 29 6741BN Lunteren
Koepelschool (Hoofdvestiging) Nieuwe Maanderbuurtweg 2 6717AS Ede
4 Elementen Onderwijs (Nevenvestiging) Drafveld 8 6711VJ EDE GLD
4 Elementen Onderwijs (Hoofdvestiging) Drafveld 8 6711VJ EDE GLD

Gemeente Ede

Ede is een heuse kennisstad waar veel in- en doorstroming van scholieren op allerlei onderwijsniveaus plaatsvindt: van peuterspeelzalen tot hoger beroepsonderwijs De gemeente zelf stimuleert het kennisintensieve onderwijs door het aanbieden van verscheidene les-ondersteunende pakketten, gericht op Geschiedenis, Kunst & Cultuur en Natuur & Milieu. Op deze manier hoopt de gemeente bij te dragen aan een moderne ontwikkeling van zijn (jonge) burgers. Iets wat onder andere heeft geresulteerd tot de stichting van de Kenniscampus te Ede.

Verscheidenheid

Binnen de gemeente Ede heerst er een grote verscheidenheid aan onderwijsaanbod en onderwijsorganisaties, voornamelijk wat betreft primair onderwijs. Voorbeelden van organisaties zijn: Stichting Proominent, Stichting CNS Ede e.o. en Stichting Ede voor Islamitisch Onderwijs en Opvoeding. Deze verschillende stichtingen kenmerken min of meer de diversiteit binnen de gemeente Ede, en bieden onderwijs met een bepaalde grondslag. Kinderen kunnen op deze manier worden opgevoed volgens de wil van de school (en dus de ouders). Na 8 jaar op de basisschool gezeten te hebben, kunnen de kinderen naar verschillende middelbare scholen die zich in Ede bevinden.

Voortgezet onderwijs

Kinderen kunnen doorstromen naar verschillende middelbare scholen, afhankelijk van hun vermogen (volgens de CITO-toets) en de beoordeling van leerkrachten. Middelbare scholen die zich in Ede bevinden zijn: het Marnix College, het Pallas Athene College en Scholengemeenschap Het Streek. Het Pallas Athene College staat bekend om de aanwezigheid van zogenaamde accentklassen; hier kunnen leerlingen hun talenten ontdekken en verder ontplooien. Tevens is er plek voor zowel moeilijk- als goedlerende kinderen, iets wat blijkt uit de aanwezigheid van zowel een ondersteunend als een stimulerend onderwijsprogramma. Het hiervoor genoemde Marnix College (vernoemd naar Philips van Marnix van Sint Aldegonde, een belangrijk persoon voor de Nederlandse cultuur) heeft een rijke onderwijstraditie. De onderwijsinstelling is gericht op het bieden van uitdagingen in de vorm van leren en praktijk, waar een goede kwaliteit niet mag ontbreken. Op deze manier kunnen leerlingen niet alleen zichzelf ontdekken, maar kunnen zij ook zichzelf verbeteren in verschillende gebieden. Zo ontstaat er steeds meer kennis, en kan de gemeente Ede, mede dankzij investeringen van de gemeente zelf, opbloeien tot een belangrijke speler binnen de provincie Gelderland en misschien zelfs Nederland.

Kenniscampus

De Kenniscampus te Ede biedt plaats aan vele scholieren, studenten en werknemers. Je kunt op de Kenniscampus wonen en eveneens studeren aan bijvoorbeeld de Christelijke Hogeschool Ede (CHE). De CHE heeft de Bijbel als duidelijk grondslag van onderwijs en biedt verschillende opleidingen aan: van Theologie tot Journalistiek & Communicatie.  De hogeschool staat erg goed aangeschreven in Nederland en is de afgelopen elf jaar al acht keer uitgeroepen tot beste middelgrote hogeschool van Nederland. Andere onderwijsinstellingen die zich bevinden op de Kenniscampus zijn: Scholengemeenschap Het Streek, Groenhorst Ede en ROC A12. Het Groenhorst Ede biedt vmbo-opleidingen met een groene, duurzame en natuurlijke tint aan. Hier kunnen geslaagden doorstromen naar een mbo-opleiding, eveneens op de school. Dit biedt een continu traject, wat door vele leerlingen als gunstig wordt ervaren. Een andere instelling voor middelbaar beroepsonderwijs is het ROC A12, dat vestigingen kent in verschillende gemeenten en een omvangrijk onderwijsaanbod kent.