Onderwijsgids Haarlem

Adressen - Contactinformatie - Schoolgidsen - Vacatures - Websites - Soort onderwijs - Identiteit

Naam Adres Postcode, plaats  
Praktijkcollege De Schakel (Hoofdvestiging) Sterrenpad 2 2023BV Haarlem
Sint Bavoschool Locatie Eemstraat (Hoofdvestiging) Eemstraat 15 2025RD Haarlem
O.B.S. De Piramide (Hoofdvestiging) Duitslandlaan 9 2034BC Haarlem
Stedelijk Gymnasium (Hoofdvestiging) Prinsenhof 3 2011TR Haarlem
Basisschool De Meer (Hoofdvestiging) Erasmuslaan 1 2037LA Haarlem
Openbare Basisschool De Zuiderpolder (Hoofdvestiging) Vrijheidsweg 84 2033CE Haarlem
OBS De Zuidwester (Hoofdvestiging) Ohmstraat 2 2014EB Haarlem
Auris Prof. van Gilseschool (Hoofdvestiging) Daslookweg 2 2015KN Haarlem
De Parel - School voor speciaal onderwijs Frederik Hendriklaan 73 2012SG Haarlem
Rooms Katholieke Basisschool Mgr. Huibers (Hoofdvestiging) Vilniusstraat 2 2034EM Haarlem

Gemeente Haarlem

De gemeente Haarlem speelt binnen de provincie Noord-Holland vaak een ondergeschikte rol door de aanwezigheid van Amsterdam, maar op gebied van onderwijs is dit zeker niet het geval. Haarlem is een gemeente waar innovatief onderwijs wordt gegeven, met de kweekschool voor onderwijzers als ultiem voorbeeld. De eerste kweekschool van Nederland werd in 1795 opgericht te Haarlem. Hedendaags zijn er nog steeds vormen van zulk vernieuwend onderwijs. Zo kan de gemeente steeds sterker concurreren met andere regio’s en zich ontwikkelen tot een moderne, toonaangevende regio binnen (Noord-)Nederland.

Nieuw onderwijs

De Maatschappij tot Nut van ’t Algemeen heeft de eerste kweekschool van Nederland opgericht. De idealen die heersten in die tijd (door de Verlichting) werden ook overdragen naar het onderwijs: ieder kind heeft recht op onderwijs dat niet door religieuze instellingen maar door de staat gegeven wordt. Op deze manier kunnen leerlingen zich ontwikkelen tot een beschaafde burger. Het opleiden tot beschaafde, goed-functionerende burgers is voor vele basisscholen nog steeds hét hoofddoel. In de gemeente Haarlem zijn allerlei basisscholen te vinden (51 in totaal) die op hun eigen manier lesgeven. De scholen komen echter met het oog op vernieuwend onderwijs sterk overeen. Zo kunnen de Haarlemse kinderen zich aanpassen aan het innovatieve milieu dat zich tevens bevindt op middelbare scholen.

Verbonden en gebroken

In de gemeente Haarlem zijn er allerlei scholen te vinden die voortgezet onderwijs bieden. Een toonaangevende onderwijsorganisatie die opereert op het niveau van voortgezet onderwijs is de Dunamare Onderwijsgroep. Leden van deze organisatie zijn onder andere: Daaf Gelukschool, het Sterren College Haarlem, Schoter Scholengemeenschap, het Coornhert Lyceum, en het Haarlem College. Door talentontwikkeling als bron kunnen de leden van deze organisatie zich ontwikkelen tot scholen waar leerlingen worden ontwikkeld tot competente mensen. Tegenover de verenigde scholen staan de zogenaamde vrijescholen; zij staan los van een organisatie. Een vrijeschool in Haarlem is het Rudolf Steiner College. De visie van de school, die gebaseerd is op ideeën van Rudolf Steiner, is dan ook het vrij ontwikkelen van de leerlingen totdat ze worden wie ze willen zijn. Hier ligt niet per se de nadruk op een beschaafd mens, maar op een mens waar zij (de leerlingen zelf) tevreden mee zijn.

Groot en klein

Qua beroepsonderwijs kunnen leerlingen in Haarlem zowel terecht bij grote als kleine instellingen. Een gigant in zijn vak is het ROC Nova College; de school biedt circa 158 opleidingen aan en bevindt zich in acht verschillende gebouwen verspreid over de gemeente Haarlem. Voor de iets kleinere onderwijsorganisaties kan men terecht bij onder andere Hogeschool Inholland te Haarlem. De hogeschool biedt 15 opleidingen in zes verschillende richtingen, zoals techniek en business. Het gebouwd van de hogeschool heeft een moderne uitstraling en staat voor eigentijds onderwijs; iets wat precies past binnen het karakter van de gemeente zelf. Een andere kleinschalig onderwijsinstituut (circa 500 studenten) is de Kunstacademie Haarlem. Deze hogeschool is opgericht door kunstenaars en kent het motto “voor en door kunstenaars”. Door verschillende cursussen aan te bieden draagt de hogeschool bij aan het creatieve, innovatieve klimaat binnen de gemeente Haarlem.