Onderwijsgids Haarlemmermeer

Adressen - Contactinformatie - Schoolgidsen - Vacatures - Websites - Soort onderwijs - Identiteit

Naam Adres Postcode, plaats  
SBO De Fakkel (Hoofdvestiging) Athenelaan 11 2152KL Nieuw - Vennep
Hoofdvaart College Steve Bikostraat 75 2131RZ Hoofddorp
Dr. A Van Voorthuijsenschool Anne Franklaan 22 2135HA Hoofddorp
Antoniusschool (Hoofdvestiging) Kalslagerring 11 -13 2151TA Nieuw-Vennep
Epilepsieschool de Waterlelie (Hoofdvestiging) Spieringweg 801 2142ED Cruquius
OBS Het Palet (Hoofdvestiging) Kalslagerring 15 -17 2151TA Nieuw-Vennep
Sint Adalbertusschool (Hoofdvestiging) Claes van Kietenstraat 2 2064XT Spaarndam
Praktijkschool De Linie (Hoofdvestiging) Hoofdweg 727 2131BD Hoofddorp
Gifted Minds International School (Hoofdvestiging) Opaallaan 1190 1196 2132LN HOOFDDORP
Gifted Minds International School (Nevenvestiging) Opaallaan 1190 1196 2132LN HOOFDDORP

Gemeente Haarlemmermeer

De gemeente Haarlemmermeer is door de drooglegging een gebied met allerlei nieuwe kansen geworden; van wonen tot onderwijs. Door de aanwezigheid van Schiphol en Hoofddorp is de gemeente aantrekkelijk voor vele multinationale ondernemingen en internationale vormen van onderwijs. Met 26 woonkernen is de gemeente tevens één van de grootste van Nederland. In zo’n grote, potentierijke gemeente is onderwijs een belangrijke, sturende factor. De gemeente telt daarom circa 60 basisscholen, acht middelbare scholen en twee mbo-instellingen.

Verspreid en toch samen

Doordat de gemeente Haarlemmermeer is ontstaan uit de drooglegging van het Haarlemmermeer zijn de plaatsen zeer verspreid over de grote gemeente. Hierdoor zijn er onderwijsinstellingen in vele plaatsen te vinden, terwijl ze in de meeste gemeenten te vinden zijn in een centrumgebied. De hoofdstad van de gemeente is Hoofddorp, maar ook in bijvoorbeeld Nieuw-Vennep, Badhoevedorp, Zwanenburg, Vijfhuizen en Rijsenhout bevinden zich vele (basis)scholen. Voor de verschillende basisscholen zijn er overkoepelende organisaties opgezet, zoals: SOPOH (Stichting Openbaar Primair Onderwijs Haarlemmermeer) en SBSH (Stichting Brede Scholen Haarlemmermeer). De organisaties overkoepelen scholen verspreid over de gehele gemeente Haarlemmermeer. De spreiding van scholen is in veel mindere mate aanwezig bij scholen die het voortgezet onderwijs aanbieden. Er is maar één school die niet in Hoofddorp is gesitueerd, namelijk het Herbert Vissers College te Nieuw-Vennep. Andere middelbare scholen in Hoofddorp zijn: het Altra College, het Haarlemmermeer Lyceum, het Hoofdvaart college, het Kaj Munk College en de Katholieke Scholengemeenschap Hoofddorp (KSH). Tevens zijn er twee praktijkscholen in Hoofddorp, te weten Praktijkschool De Linie en Praktijkschool Koningin Emma. Een aantal van deze scholen heeft zich verenigd in stichting IRIS (Stichting voor Christelijk Voortgezet Onderwijs). Voor de scholen is de internationale gerichtheid van de regio iets wat ook wordt toegepast op het onderwijs. Op deze manier leren de leerlingen niet alleen Engels, maar ook omgangsvormen en culturen van andere, vooraanstaande landen/regio’s. 

Schiphol en onderwijs

Schiphol speelt niet alleen een belangrijke rol in de landelijke economie, ook binnen het onderwijs is het een niet te missen factor. Nabij de vluchthaven is het ROC van Amsterdam gevestigd. Deze mbo-instelling biedt 20 verschillende opleidingen aan die te maken hebben met (de werkzaamheden rondom) het vliegveld. Het regionaal opleidingscentrum werkt samen met Schiphol en KLM om zo niet alleen in de theorie maar ook in de praktijk te kunnen leren. Uit deze samenwerking komt het Luchtvaart College Schiphol voort. Een belangrijke slogan voor dit samenwerkingsverband is: “Wij willen dat opleidingen voldoen aan de wensen van het bedrijfsleven op Schiphol.”. Mede dankzij de samenwerking is het ROC van Amsterdam in Hoofddorp een belangrijke vestiging van onderwijs dat luchtvaart betreft.

Ander beroepsonderwijs

Naast het Luchtvaart College Schiphol bevindt zich een andere instelling die beroepsonderwijs aanbiedt in de gemeente Haarlemmermeer. De mbo-instelling, die in de gemeente 61 opleidingen aanbied, is het ROC Nova College. De onderwijsinstelling heeft drie locaties in Hoofddorp, waarbij twee gericht zijn specifieke opleidingen, namelijk: sport- en bewegencoördinator en assistent-beroepen. De andere locatie aan de Paxlaan is gericht op verschillende vakgebieden en biedt 57 opleidingen aan. In het verleden was er naast een mbo-instelling ook een hbo-instelling (Inholland) aanwezig die de Lerarenopleiding Basisonderwijs verleende. Deze is echter met ingang van het schooljaar 2012-2013 stopgezet.