Onderwijsgids Maastricht

Adressen - Contactinformatie - Schoolgidsen - Vacatures - Websites - Soort onderwijs - Identiteit

Naam Adres Postcode, plaats  
Terra Nigra Praktijk (Nevenvestiging) Terra Nigrastraat 5 6216BK Maastricht
Hogeschool NOVI (Hoofdvestiging) Robert Schumandomein 2 6229ES Maastricht
Tytylschool de Maasgouw (Hoofdvestiging) Bemelergrubbe 5 6226NK Maastricht
Openbare Basisschool De Regenboog (Hoofdvestiging) Bergmansweg 100 6226AR Maastricht
Talententuin Maastricht (Hoofdvestiging) Mariƫnwaard 57 6222AM Maastricht
EuroMBA Tongersestraat 49 6211LM Maastricht
SBO De Sprong (Hoofdvestiging) Frans van de Laarplein 3 6217NH MAASTRICHT
Don Boscoschool ZMOK/SO/ VSO (Hoofdvestiging) Marienwaard 51 6222AM MAASTRICHT
SBO De Opstap (Hoofdvestiging) Marienwaard 57 6222AM MAASTRICHT
Basisonderwijs Scharn (Hoofdvestiging) Kloosterstraat 5 -7 6226BP MAASTRICHT

Gemeente Maastricht

De gemeente Maastricht kent naast een rijk verleden, ook een rijk aanbod aan onderwijs. Hedendaags zijn scholen een niet te missen factor binnen de kennisgerichte economie in Maastricht, iets wat onder andere resulteerde in de oprichting van ‘Maastricht University’. Het scholenaanbod is groot en gericht op voorziening van de wijde omtrek; zo komen vele kinderen, jongeren en studenten naar Maastricht voor het onderwijs. Door onder andere ervarings- en internationaalgericht te zijn, bieden deze scholen hun leerlingen vele kansen.

Vernieuwend oud

De gemeente Maastricht is een oude gemeente en vindt zijn oorsprong in de tijd van de Romeinen. De gemeente is door zijn oude karakter zeer in trek bij studenten, maar ook bij leerlingen van middelbare scholen en zelfs basisscholen. Ondanks de rijke historie van Maastricht, zijn deze onderwijsinstellingen juist modern en vernieuwend. Dit blijkt onder andere uit het rijke aanbod aan basisscholen in Maastricht, waar maatschappijontwikkeling centraal staat. Zo is de academische basisschool Amby een goed voorbeeld van professionalisering en innovatie op het gebied van basisonderwijs. Middelbare scholen met naam zijn: het Porta Mosana College, het Sint-Maartenscollege, het Bonnefanten College en de Bernard Lievegoed School. Deze scholen maken bijna allemaal deel uit van de onderwijsorganisatie Stichting Limburgs Voortgezet Onderwijs (LVO). Deze organisatie investeert onder meer in kwaliteit en mensen. Zo kan uiteindelijk maatschappijgericht onderwijs verleent worden, waar leerlingen zichzelf kunnen ontplooien. Dit staat eveneens centraal bij de mbo-instellingen, hogescholen en universiteiten in Maastricht.  Zo biedt de mbo-instelling Leeuwenborgh Opleidingen vele opleidingen, waaronder de specialistische opleiding vliegtuigonderhoudtechniek op Maastricht-Aachen Airport.

Jekerkwartier

De wijk Jekerkwartier (vernoemd naar het riviertje Jeker) omvat het historische centrum van Maastricht, met vele oude kerken en (middeleeuwse) stadsmuren. Deze wijk trekt dan ook veel toeristen uit de wijde omtrek aan. In deze wijk zijn vele moderne onderwijsinstellingen gevestigd; onder andere van Maastricht University (en neveninstelling University College Maastricht), maar ook van bijvoorbeeld de Toneelacademie Maastricht, het Conservatorium Maastricht en de Jan van Eyck Academie. Mede dankzij de aanwezigheid van studentencafés, studentenwoningen en vele voorzieningen staat dit gedeelte van Maastricht ook wel bekend als het Quartier Latin (wijk in Parijs) van Maastricht. Deze wijk versterkt het internationale karakter van de gemeente en straalt in zekere zin ervaring uit.

Internationaal gericht

Mede dankzij de positie die Maastricht in de omgeving aanneemt, is internationaal gericht onderwijs voor de gemeente erg belangrijk. Zo zijn er verschillende instanties die deze vorm van onderwijs verlenen, met grootste speler op dit gebied: Maastricht University. Deze universiteit is jong, maar desalniettemin (volgens rankings) één van de beste van Nederland en één van de beste jongste universiteiten van de wereld. Doordat vrijwel alle bachelor- en masteropleidingen in het Engels worden aangeboden, kent de universiteit een percentage van 47% aan buitenlanders. Een andere speler op dit gebied is Maastricht School of Management. Deze sterk internationaal georiënteerde onderwijsinstelling biedt onderwijs aan op het gebied van management en organisatie. Tevens kunnen de internationale scholen niet onderbreken, zoals het United World College Maastricht. Hier worden leerlingen, afkomstig uit 90 verschillende landen, opgeleid tot het International Baccalaureate. Dit is een programma waarbij leerlingen tussen de 16 tot 19 jaar een pre-universitaire opleiding van twee jaar genieten.