Onderwijsgids Nieuwegein

Adressen - Contactinformatie - Schoolgidsen - Vacatures - Websites - Soort onderwijs - Identiteit

Naam Adres Postcode, plaats  
Rooms Katholieke Basisschool de Tweeklank (Hoofdvestiging) Lupinestraat 21 3434HA Nieuwegein
Lucas Batau (Hoofdvestiging) Heemraadsweide 9 -11 3437CA Nieuwegein
Vreeswijk (Hoofdvestiging) Koninginnenlaan 5 3433CT NIEUWEGEIN
Vreeswijk (Nevenvestiging) Koninginnenlaan 5 3433CT NIEUWEGEIN
Doorstart (Nevenvestiging) Dukatenburg 99 3437AB NIEUWEGEIN
Anna van Rijn College Openb. Scholengemeenschap voor Ath Havo Mavo (Nevenvestiging) Bosruiter 14 3435EM NIEUWEGEIN
Anna van Rijn College Openb. Scholengemeenschap voor Ath Havo Mavo (Nevenvestiging) Flamingo 3 A 3435XG NIEUWEGEIN
Zuiderkroon (Nevenvestiging) Graaf Dirklaan 2 3434SZ NIEUWEGEIN
Lucas-Galecop (Nevenvestiging) Aert de Gelderhage 1 3437KB NIEUWEGEIN
Stichting Beroepsopleidingen en Bemiddeling (Nevenvestiging) Merweplein 1 3432GN NIEUWEGEIN

Gemeente Nieuwegein

Het Utrechtse Nieuwegein is een gemeente en plaats dat tussen centra in ligt en is in het verleden dan ook een groeikern geweest. Dankzij de groeiende bevolking, groeide de vraag naar onderwijs ook. Deze vraag werd door de gemeente beantwoord in de vorm van een toename in scholen. Deze scholen zijn hedendaags nog steeds aanwezig in groten getale: in totaal zijn er 46 scholen. Deze scholen variëren zich van basisonderwijs tot middelbaar beroepsonderwijs.

Groeispurt

Vanaf 1959 vond er een groeispurt plaats in de voorlopers van gemeente Nieuwegein, met de namen Jutphaas en Vreeswijk. Na een fusie besloten ze om verder te gaan onder de noemer Nieuwegein, afgeleid van het oude slot ‘Geyne’. Door de suburbanisatie kwamen veel mensen vanuit de Randstad naar de nieuwe gemeente, zodat er een groeispurt plaatsvond. Deze groeispurt is ook terug te vinden in het onderwijsaanbod: er kwamen veel scholen bij in een kor tijdsbestek. Een aantal van deze scholen maakt heden ten dage deel uit van een bepaalde onderwijsorganisatie. Zulke organisaties zijn gericht op het verbeteren van onderwijs van verschillende basisscholen. Een voorbeeld van zo’n organisatie binnen Nieuwegein is Stichting Robijn. Dit is een stichting die basisscholen in Nieuwegein en omgeving overkoepelt. Deze basisscholen zijn overwegend openbaar en kennen in sommige gevallen bepaalde onderwijsmethoden, zoals jenaplan- en daltononderwijs. Wanneer ouders liever een religieuze school hebben, kunnen zij terecht bij bijvoorbeeld één van de leden van de onderwijsorganisatie Stichting Katholiek Primair Onderwijs Nieuwegein (SKPON). Deze stichting is, sinds 1 januari 2016, gefuseerd met een stichting uit de buurt: Stichting Lek en IJssel. Samen zijn de stichtingen samengegaan onder de naam Stichting Trinamiek. In totaal zijn er zeven basisscholen aangesloten bij SKPON.

Anna van Rijn

Het Anna van Rijn College is een grote school in de gemeente Nieuwegein. De school heeft verschillende locaties verspreid over de plaats Nieuwegein. Deze locaties hebben de volgende namen: Anna Lyceum, Anna MAVO, Anna VMBO en Anna De Linie. Op deze manier wordt de grote school onderverdeelt in verschillende ‘subscholen’, zodat er kleinschaligheid ontstaat. Zo is er aandacht voor iedereen en worden geen kinderen buiten beschouwing gelaten. De leerlingen krijgen de kans om zich volledig te ontwikkelen en hun eigen gedachtegoed te volgen, aangezien het Anna van Rijn College een openbare school is. De school biedt naast reguliere vormen van onderwijs ook tweetalig onderwijs aan op havo-, vwo- en (zelfs) vmbo-tl-niveau. Hieruit blijkt dat de school zijn best doet om uit iedere leerling het maximale te halen, om uiteindelijk goede leerlingen af te leveren aan de vervolgscholen. Voor de vervolgopleidingen zullen de meeste leerlingen moeten rijzen, afgezien van een deel van de vmbo’ers.

Hoop voor vmbo

Veel leerlingen zullen moeten afreizen naar grote gemeenten in de buurt van Nieuwegein, zoals Utrecht. Hier kunnen zij naar een hogeschool of universiteit. Gelukkig voor de vmbo’ers is er in Nieuwegein zelf de mogelijkheid om middelbaar beroepsonderwijs te volgen. Dit kan aan het regionaal opleidingscentrum (ROC) Midden-Nederland. De locatie in Nieuwegein heeft veel opleidingen te bieden, zodat er ruimte is voor ieder interessegebied. De leerlingen kunnen zich zo voortreffelijk ontwikkelen en bijdragen aan de ontwikkeling van de gemeente, ook wanneer het een nieuwe groeispurt doormaakt.