Onderwijsgids 's-Hertogenbosch

Adressen - Contactinformatie - Schoolgidsen - Vacatures - Websites - Soort onderwijs - Identiteit

Naam Adres Postcode, plaats  
Van Maerlant (Hoofdvestiging) Onderwijsboulevard 1 5223DE Den Bosch
Mytylschool Gabriël (Hoofdvestiging) Kooikersweg 303 5223KE ’s-Hertogenbosch
van Maerlant - Ondernemend Onderwijs Onderwijsboulevard 1 5223DE 's-Hertogenbosch
Bossche Vakschool Hervensebaan 5 5232JL 's-Hertogenbosch
Montessorischool De AQUAmarijn (Hoofdvestiging) Waalstraat 50 5215CK Den Bosch
Islamitische Basisschool Nour (Hoofdvestiging) Churchilllaan 82 5224BW 's-Hertoghenbosch
L.W. Beekmanschool (Hoofdvestiging) van der Does de Willeboissingel 14 5211CC Den Bosch
Vavo-College Stadionlaan 53 5213JJ 's-Hertogenbosch
Studiebegeleiding XL Schubertlaan 2 5242HP Rosmalen
Democratisch Onderwijs De Tijd en Ruimte (Hoofdvestiging) Jan Olieslagersstraat 3 5224BD 'S-HERTOGENBOSCH

Gemeente 's-Hertogenbosch

De gemeente ’s-Hertogenbosch, ook wel Den Bosch genoemd, is met 63 onderwijsinstellingen een echte gemeente voor kwantitatief, maar ook kwalitatief onderwijs. De gemeente biedt naast basis- en voortgezet onderwijs ook (hoger) beroepsonderwijs. Op deze wijze kunnen leerlingen zich voorbereiden op de vernieuwde economie binnen de gemeente, gericht op (zakelijke) dienstverlening. Voor het geven van kwalitatief onderwijs zijn er verschillende dingen een vereiste, zoals onderwijscentra en nauwe samenwerkingsverbanden.

Samenwerking

Op basisscholen is het leren van samenwerking aan leerlingen belangrijk. Zo kunnen zij in de toekomst grote projecten opzetten en samenwerken met allerlei groepen met verschillende belangen. Ook de basisscholen zelf werken samen in zogenaamde onderwijsorganisaties. Verschillende basisscholen hebben zich in zo’n organisatie verenigd, zoals: SIGNUM (organisatie voor primair onderwijs) en ATO Scholenkring (Stichting Algemeen Toegankelijk Onderwijs ’s-Hertogenbosch e.o.). De verschillende leden van deze organisaties werken niet alleen met elkaar samen, maar ook met bepaalde kinderopvangcentra. Zo kunnen kinderen na schooltijd worden opgevangen op een plek die overeenstemt met het karakter van de school zelf. De kinderen worden op deze manier niet alleen tegemoetgekomen, ook de identiteit van het kind blijft gewaarborgd. Na een periode van intense samenwerking tussen leerlingen en scholen is het aan (ouders van) de kinderen om één van de elf (vestigingen van) middelbare scholen in ’s-Hertogenbosch te kiezen.

Uitdaging

Verschillende middelbare scholen zijn aangesloten bij de Meierij (samenwerkingsverband voortgezet onderwijs). Zo kan bij elke leerling de passende vorm van onderwijs gevonden worden op de juiste school. Een bijzondere vorm van onderwijs is het Technasium. Deze vorm wordt zowel op havo- als vwo-niveau aangeboden door het Jeroen Bosch College (vernoemd naar een bekende Bossche schilder). Een andere middelbare school, genaamd het ds. Pierson College (vernoemd naar dominee Hendrik Pierson), biedt ook uitdagend onderwijs aan in de vorm van atheneum-extra. De betiteling ‘atheneum-extra’ stroomt voort uit het feit dat de leerlingen op de school, naast reguliere vakken, ook de mogelijkheid hebben om in de eerste jaren van het atheneum filosofie en Cambridge Engels te volgen. Wie denkt dat uitdaging alleen te vinden valt op hogere onderwijsniveaus heeft het fout. Ook Praktijkschool De Rietlanden, aangesloten bij Saltho Onderwijs, is op zoek naar uitdaging voor leerlingen die bij hun niveau passen. Op deze manier is er aan uitdaging geen gebrek in de gemeente ’s-Hertogenbosch.

Onderwijscentrum

Het onderwijscentrum van de gemeente ’s-Hertogenbosch bevindt zich nabij het Paleiskwartier (ook wel Onderwijsboulevard). Hier zijn allerlei onderwijsinstellingen gevestigd, zowel op mbo- als hbo-niveau. Een voorbeeld is de Avans Hogeschool. Deze hbo-instelling biedt 26 voltijd- en 15 deeltijdopleidingen aan op diverse vakgebieden. De oudste tak (opgericht in 1812) van de hogeschool bevindt zich eveneens in ’s-Hertogenbosch: de Kunstacademie. Een andere hogeschool gesitueerd in het onderwijscentrum is de HAS Hogeschool. Hier staat onderwijs in het teken van Agro, Food en Groene Ruimte. De hogeschool is met 12 opleidingen (een stuk) kleiner dan de Avans Hogeschool, maar bekleed eveneens een belangrijke positie binnen het onderwijs in de gemeente. De mbo-instellingen die zich hebben gevestigd in het onderwijscentrum zijn evenals de hogescholen gericht op hoogwaardig, kwalitatief en internationaal onderwijs. Deze mbo-instellingen zijn: Helicon MBO Den Bosch en het Koning Willem I College.