Onderwijsgids Stichtse Vecht

Adressen - Contactinformatie - Schoolgidsen - Vacatures - Websites - Soort onderwijs - Identiteit

Naam Adres Postcode, plaats  
KBS St. Ludgerus (Hoofdvestiging) Prinses Margrietlaan 7 3632EA Loenen aan de Vecht
Wereldkidz Bolenstein Gaslaan 22 3603CN Maarssen
Jenaplan Basisschool 't Kockenest (Hoofdvestiging) Koningin Julianaweg 1 3628BN Kockengen
Daltonbasisschool Podium (Hoofdvestiging) Hoflaan 2 3632BT Loenen aan de Vecht
Basisschool de Kameleon (Hoofdvestiging) Duivenkamp 549 -550 3607BL Maarssen
Jenaplan Basisschool ‘t Bontenest Spechtenkamp 232 3607KN Maarssen
Wereldkidz Bolenstein (Hoofdvestiging) Troelstrastraat 58 A 3601WD MAARSSEN
Wereldkidz Bolenstein (Nevenvestiging) Troelstrastraat 58 A 3601WD MAARSSEN
Zilvermaan, locatie Bloemstede (Nevenvestiging) Duivenkamp 545 3607BK MAARSSEN
Niftarlake College Christelijke Scholengemeenschap voor Atheneum Havo Mavo (Nevenvestiging) Pauwenkamp 152 3607GK MAARSSEN

Gemeente Stichtse Vecht

De Utrechtse gemeente Stichtse Vecht, met als hoofdplaats Maarssen, is ontstaan uit een fusie tussen de gemeenten Breukelen, Maarssen en Loenen. De gemeente kent veel dorpen, en evenzo veel scholen. Er zijn in de gemeente basisscholen, middelbare scholen en verschillende instanties voor beroepsopleidingen. Er is zelfs een universiteit in de gemeente, buiten de dorpskern Breukelen. Al deze voorzieningen maken de gemeente tot een kern van kennis en onderwijs.

Maarssen

De woonkern Maarssen is de hoofdplaats van de gemeente en kent tevens het hoogst aantal inwoners (in totaal circa 13.000). Er bevinden zich meerdere basisscholen in de plaats, waarvan een groot aantal deel uitmaakt van de onderwijsorganisatie Vereniging Vechtstreek en Venen. Er zijn ook middelbare scholen aanwezig in Maarssen, te weten: het Niftarlake College (vernoemd naar het Niftarlake, een vroegmiddeleeuwse gouw) en het Rientjes Mavo. Het Niftarlake College biedt vmbo-tl en hoger aan, terwijl het Rientjes Mavo, zoals de naam al suggereert, alleen vmbo-onderwijs aanbiedt. Het Niftarlake College kent een christelijke identiteit en straalt deze ook uit. De school doet aan kwaliteitsverbetering en is goed op weg; iets wat blijkt uit de bovengemiddelde slagingspercentages van de school. Het Rientjes Mavo is op zijn beurt kleinschalig, maar evenzo kwaliteit-rijk. Er is op deze school (met katholieke achtergrond) aandacht voor ieder kind, zodat hij of zij zich kan ontplooien tot een volwaardig deelnemer van de maatschappij in Maarssen en de gemeente Stichtse Vecht. 

Breukelen

Een belangrijke plaats binnen het onderwijs in de gemeente Stichtse Vecht is Breukelen. Deze woonkern kent in totaal circa 10.000 inwoners en is wereldwijd bekend onder de naam Brooklyn (een stadsdeel in New York, dat vroeger Breuckelen heette). In het dorp Breukelen bevinden zich verschillende basisscholen en middelbare scholen. Een deel van de basisscholen is, evenals scholen in Maarssen, aangesloten bij de onderwijsorganisatie Vereniging Vechtstreek en Venen. Tevens is hier een universiteit genaamd Nyenrode gevestigd. De middelbare scholen in Breukelen zijn: RSG Broklede, het Broekland College en het Vechtcollege (particuliere school). De eerstgenoemde school biedt onderwijs op havo- en vwo-niveau aan, terwijl het Broekland College onderwijs op het niveau van vmbo aanbiedt. Op deze manier zijn er twee belangrijke spelers op het gebied van onderwijs in Breukelen.

Universiteit

In de gemeente zit nabij Breukelen een universiteit genaamd Nyenrode Business Universiteit, ook wel Nyenrode genoemd. Dit is een particuliere universiteit (de enige in Nederland) en is bedoelt voor het bedrijfsleven. Het motto van de universiteit luidt dan ook: “for and by business” (vertaald: “voor en door business”). De universiteit bevindt zich in het kasteel Nijenrode en is opgericht in 1946. Tevens heeft de universiteit een gebouw genaamd het dr. Albert Heijngebouw (Albert Heijn was een student van de school). Er worden op deze universiteit diverse opleidingen aangeboden, allen gericht op business. De universiteit past hiermee precies binnen het karakter van dienstverlening binnen de gemeente en trekt studenten aan vanuit de gehele omgeving. Mede dankzij het feit dat Engels de lingua franca (voertaal) is op de universiteit, worden er studenten van allerlei landen aangetrokken, wat de gemeente internationaalgericht maakt.