Onderwijsgids Emmen

Adressen - Contactinformatie - Schoolgidsen - Vacatures - Websites - Soort onderwijs - Identiteit

Naam Adres Postcode, plaats  
PRO Emmen (Hoofdvestiging) Ullevi 22 7825SE Emmen
Hondsrug College Emmalaan 25 7822JB Emmen
Kentalis Tine Marcusschool Laan van de Eekharst 169 7823AD Emmen
Montessorischool Emmen (Hoofdvestiging) A.L. Lesturgeonstraat 3 7815VD Emmen
Kardinaal Alfrink-School (Hoofdvestiging) Geuzingerbrink 74 7812NX Emmen
Openbare Basisschool De Lisdodde (Hoofdvestiging) Ganzenveld 85 7827SE Emmen
Gereformeerde Basisschool De Rank (Hoofdvestiging) Hagedoorn 2 7822CC EMMEN
Terra Middelbaar Beroepsonderwijs Emmen (Nevenvestiging) Noordbargerweg 75 7812AA Emmen
Flow Ontwikkelwijs (Nevenvestiging) Waanderweg 68 7812HZ EMMEN
Flow Ontwikkelwijs (Hoofdvestiging) Waanderweg 68 7812HZ EMMEN

Gemeente Emmen

De gemeente Emmen is een grote gemeente en tevens een groot speler op gebied van onderwijsverlening in de provincie Drenthe en omgeving. Zo ontwikkelt de gemeente zich steeds meer tot een toonaangevend kenniscentrum. Waar het na de Tweede Wereldoorlog nog werd aangeduid als zwakke gemeente, maakt het nu een enorme ontwikkeling door, mede dankzij stimulatie van de gemeente zelf.

OOE

De naam OOE staat voor Openbaar Onderwijs Emmen en heeft vele leden (in totaal 31 openbare scholen). De onderwijsorganisatie biedt onderwijs op primair niveau aan in verschillende steden en dorpen binnen de gemeente Emmen. In de stad Emmen bevinden zich de meeste leden, maar ook plaatsen als Emmer-Compascuum en Erica kennen leden van OOE. Omdat het onderwijs volgens de onderwijsorganisatie continu in beweging is, is het bestuurlijk koersplan: ‘Verassend passend’. Zo kan er ‘passend’ onderwijs worden aangeboden aan iedere leerling, passend bij zijn karakter en talenten. Op deze manier wordt er kwalitatief goed onderwijs geboden; niet alleen op het gebied van kennis, maar op het gebied van ‘alles’. Nadat de leerlingen hun talenten hebben ontplooit, kunnen zij dit continueren op een instelling voor voortgezet onderwijs.

Gewone bijzondere scholen

De middelbare scholen in Emmen benadrukken dat zij gewoon zijn, en toch bijzonder. Een voorbeeld hiervan is het Carmelcollege Emmen. Hier worden reguliere opleidingsniveaus als vmbo, havo en vwo aangeboden, maar is er ook plaats voor speciale opleidingen, iets wat de school bijzonder maakt. Een voorbeeld hiervan is tweetalig onderwijs en een topsport talentstroom. Tevens zijn er sportklassen, gericht op (top)sport. Een andere school in Emmen en omgeving is het Esdal College. Op deze school wordt niet zozeer het bijzondere benadrukt, maar juist de verbinding tussen het bijzondere. Op deze manier kunnen leerlingen, ouders en leerkrachten in een goede verhouding met elkaar omgaan.

Een aparte positie is weggelegd voor het Hondsrug College. Deze onderwijsinstelling heeft als eerste in heel Nederland het entrepenasium (entrepreneur betekent ondernemer), wat staat voor ondernemend onderwijs. Hier wordt ondernemen gestimuleerd en ben je zelf de baas over een bepaald project of bedrijf. Bijzonder hieraan is dat je met je projecten ook geld kunt verdienen, en zo een goede start kunt maken binnen de maatschappij.

Modern onderwijs

Na het middelbaar onderwijs is het aan de leerlingen om door te stromen naar middelbaar beroepsonderwijs of hoger beroepsonderwijs. Voor universitaire scholing kun je niet terecht in Emmen als gediplomeerde jongere. De onderwijsinstellingen op het gebied van mbo zijn: het Drenthe College en Terra Emmen. De laatste, Terra Emmen, neemt, dankzij het opleidingstraject, een bijzondere positie in. Op deze school kunnen leerlingen al instromen op het niveau van voortgezet onderwijs. Zo kunnen zij een traject volgen, waarbij ze een vmbo-diploma halen en vervolgens een mbo-opleiding aan dezelfde school volgen, om uiteindelijk een mbo-diploma te halen. Wanneer de leerlingen een mbo-diploma hebben behaald, kunnen zij doorstromen naar een hbo-instelling. Deze bevindt zich in Emmen in de vorm van Stenden Hogeschool Emmen. Deze hogeschool is ontstaan uit een fusie van Hogeschool Drenthe en Christelijke Hogeschool Nederland. De locatie van Stenden in Emmen is vooral gericht op Economie, zoals Bedrijfseconomie, en Techniek, zoals ICT. Ook heeft de hogeschool vestigingen in het buitenland, zoals Qatar en Indonesië.