Onderwijsgids Groningen

Adressen - Contactinformatie - Schoolgidsen - Vacatures - Websites - Soort onderwijs - Identiteit

Naam Adres Postcode, plaats  
Brinkschool (Hoofdvestiging) Oude Brinkweg 95 9751RL HAREN GN
Openbare Basisschool de Wissel (Hoofdvestiging) Mellenssteeg 16 9753HN HAREN GN
CBS De Hoeksteen (Nevenvestiging) Siersteenlaan 480 9743EZ Groningen
Hogeschool Tio Grongingen (Nevenvestiging) Phebensstraat 1 9711BL Groningen
OBS De Ploeg (Hoofdvestiging) Zuiderweg 70 3 9744AP Groningen
Groningse Schoolvereniging (Hoofdvestiging) Sweelincklaan 4 9722JV Groningen
Praedinius Gymnasium (Hoofdvestiging) Turfsingel 82 9711VX Groningen
Quintusschool (Hoofdvestiging) Nieuwe Schoolweg 6 9756BB Glimmen
Mobiele Opslag Groningen (Hoofdvestiging) Winschoterdiep 171 0 9724GS Groningen
Christelijke Basisschool De Borg (Hoofdvestiging) Wederikweg 19 9753AA Haren

Gemeente Groningen

Bij velen staat Groningen terecht bekend als een studentenstad. Het aantal twintigers is twee keer zo hoog als in de rest van Nederland en er wonen dertigduizend studenten. In deze massa van studenten lijken de jongere leerlingen van mindere waarde, maar niets is minder waar. Ook de basisscholen en middelbare scholen zijn vol met jong, bruisend leven. Kortom: er gaat niets boven Groningen.  

Het jonge leven

Van jongs af aan worden kinderen al voorbereid op de maatschappij in Groningen en omgeving, of zoals de Groningers het noemen: Stad en Ommeland. De stad is van oudsher een handelsstad waar economische voorspoed van levensbelang was. Hedendaags richt de gemeente zich de zakelijke dienstverlening en de kenniseconomie. Vandaar dat de gemeente niet alleen de beroepsopleidingen stimuleert, maar juist ook de toekomst; oftewel kinderen op basisscholen en tieners op middelbare scholen. Zo telt de gemeente circa 50 basisscholen en 23 (vestigingen van) middelbare scholen. De basisscholen zijn onderverdeeld in verschillende organisaties, zoals O2G2 (Openbaar Onderwijs Groep Groningen) en VCOG (Vereniging Christelijk Onderwijs Groningen). Op de basisscholen is ook plaats voor kinderen die extra ondersteuning nodig hebben. De scholen bieden, mede dankzij stimulans van de gemeente Groningen, passend onderwijs aan voor zulke kinderen. Voor kinderen die meer ondersteuning nodig hebben dan dat de school hen kan bieden, zijn er speciale (basis)scholen.

Na een fijne tijd van ontdekking en ontwikkeling op de basisschool is het aan de kinderen en ouders om een vervolg te kiezen. Er is aan keuze geen gebrek, zoals al eerder is gebleken. Grote spelers in Groningen wat betreft voortgezet onderwijs zijn het Zernike College, het Gomarus College en het CSG (Christelijke Scholengemeenschap Groningen). Na talentontwikkeling en specialisatie kunnen de leerlingen zich (eindelijk) storten in het studentenleven van Groningen.

Studentenkarakter

Voor bezoekers van de stad Groningen valt het direct op: het bruist er van het jonge leven. Er wonen tienduizenden studenten verspreid over de hele stad. Een grote speler binnen deze wereld van studenten is (natuurlijk) de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Deze op één na oudste, nog bestaande universiteit van Nederland heeft ieder jaar gemiddeld 30.000 studenten op elf verschillende faculteiten, van letteren tot economie en bedrijfskunde.  Belangrijk voor de universiteit zijn de contacten met buitenlandse universiteiten en bedrijven, zodat er toonaangevend onderzoek kan plaatsvinden op allerlei verschillende gebieden en niveaus. Een andere universiteit in Groningen is de Protestantse Theologische Universiteit (PThU), die veel kleinschaliger is. Naast de universiteiten zijn er verschillende toonaangevende hogescholen in Groningen te vinden, zoals de Hanzehogeschool en Stenden Hogeschool. De Hanzehogeschool is met 26.000 studenten de grootste hogeschool van Noord-Nederland. Ondanks dat heeft de school toch een persoonlijk, betrokken karakter. Ook de mbo-studenten kunnen niet ontbreken in dé studentenstad van Noord-Nederland. In Groningen bevinden zich de volgende mbo-instellingen: het Alfa-college, Noorderpoort, ROC Menso Alting, MBO Terra en Nautical Technical Training Academy.

Groningen Onderwijsstad

De gemeente Groningen stimuleert het onderwijs enorm. Zo voert ze een campagne genaamd ‘City of talent’ waar, door nauwe samenwerkingsverbanden, kennis steeds verder ontwikkelt kan worden. Mede vanwege deze activiteiten is Groningen uitgeroepen tot Onderwijsstad van Nederland (2014-2015).